2009. november 16., hétfő

A HP-65 és a Gellérthegyi Víztározó legendája

Megkerestem Dr. Lajos Tamást, a BME Áramlástani Tanszékének volt vezetőjét a HP-65 és a Gellérthegyi Víztározó "legendájával" kapcsolatban. Válaszából kiderül, hogy valóban ő számította ki a gellérthegyi iker vízmedence alakját egy programozható HP számológéppel, azonban ez nem HP-65 volt, hanem egy asztali számítógép / számológép.
(A HP-65 volt egyébként a legdrágábban forgalomba került tudományos zsebszámológép.)

"1971-72-ben kapott az Áramlástan Tanszék egy programozható asztali HP számítógépet, amely néhány adatot tudott tárolni, kb 600 művelet/s értéket mértünk, és a programozása igen egyszerű volt (a részletekre nem emlékezem).
Függvényeket jól tudott számolni, így a gellérthegyi Gruber József iker vízmedence kontúrjának, és a benne megfelelő hozzááramlás esetén szándékainknak megfelelően kialakuló potenciálos áramkép számításához (végtelen nyelősor áramképe) kiváló volt. Ez akkor egy fél délutánba került, akkori módszerekkel (függvénytábla, tekerős összeadó, szorzó stb. gép) eltartott volna néhány napig.
A vízmedencét azért nevezték el Guber Józsefről, aki a Műegyetem Áramlástan Tanszékének volt 1950 és 72 között tanszékvezető tanára, mert a víz részek közel megyenlő tartózkodás idejét biztosító áramképet ragyogó gondolatával sikerült létrehozni, amit ugyancsak igen ötletes mérőberendezésen ellenőriztünk."

Dr. Lajos Tamásnak köszönöm a választ.

Nincsenek megjegyzések: