2009. november 5., csütörtök

Cikk a TI-Nspire-ről és a grafikus számológép-piacról

Az alábbi cikk a Wall Street Journal online kiadásában jelent meg, Jerry A. DiColo írta. Magam fordítottam, így fordítási hibák előfordulhatnak.

(A képen a Texas Instruments első, 1967-ben gyártott számológépe, és a legújabb modell, a TI-Nspire látható.)

Szembenézve az iPhone és egyéb eszközök diktálta versennyel a középiskolákban és az egyetemeken, a Texas Instruments (TI) megpróbál új életet lehelni népszerű grafikus számológépeibe. Azonban a legújabb TI készülék, a 135 dolláros TI-Nspire a vártnál jóval lassabban hódítja meg a piacot. Az Nspire, az új grafikus számológép többet nyújt, mint amire a legtöbb diáknak szüksége van, ezért ők inkább korábbi számológépeikhez ragaszkodnak. A társaság egyik legnagyobb kihívása tehát meggyőzni a felhasználókat, hogy a megújult modell jobb, mint a meglévők, amelyek ára körülbelül 100 dollár.

Néhány matematika tanár azt mondja, hogy az Nspire (amely sok számítógép-szerű funkciót tartalmaz) túlságosan bonyolult. A zsebszámológép-rajongók pedig panaszkodnak, hogy az új modell bütykölésének, programozásának nagyon sok korlátja van.

"TI-Nspire egy kicsit más modell. Több időbe telik, amíg a piac megérti" - mondta Melendy Lovett, a TI oktatástechnológiai egységének vezetője. A cég legkelendőbb számológépe továbbra is az öt éve piacra dobott TI-84 Plus, tette hozzá. A Nspire része a dallas-i székhelyű vállalat stratégiájának, hogy megvédje dominanciáját az álmos, de jövetelmező iskolai zsebszámológép piacon. A TI, melynek a tudósai 1967-ben feltalálták a hordozható számológépet, az NPD Group piackutató cég szerint az Egyesült Államok grafikus számológép-piacának 80%-át uralja.

A hagyományos grafikus számológépek, amelyek szükségesek bizonyos matematikai osztályokban és használhatóak főiskolai, egyetemi felvételi vizsgákon, elsősorban algebrai, trigonometriai műveletek és függvények megjelenítésére képesek apró kijelzőjükön, továbbá saját programnyelvükön programozhatóak. Az Nspire ezzel szemben önálló operációs rendszerrel rendelkezik, és hasonlóan futtathatóak rajta a programok mint egy PC-n vagy PDA-n, lehetővé téve a tanároknak és a diákoknak, hogy táblázatokkal dolgozzanak vagy jegyzeteljenek.

Egyes felhasználók szerint Nspire túl high-tech. "Énekel, táncol, és még az edényeket is elmosogatja" - mondja az egykori matematika tanár, a ma már nyugdíjas Lucinda MacKinnon, akinek szintén van egy Nspire számológépe. "Nem tudom elképzelni, hogy a tanárok az Nspire-t használják az osztályteremben... Ez már túl sok." A számológép rajongók azt mondják, hogy ők a régebbi modelleket kedvelik, mert az Nspire operációs rendszere túlságosan korlátozza a készülék szabad programozását, és a régebbi, hagyományos grafikus számológépekre írt programok sem futtathatóak az új készüléken.

"Az összes korábbi számológép ösztönözte a programozást" - mondta Michael Vincent, aki joghallgató, de a számológépek szerelmese, és a ticalc.org oldal egyik támogatója. A ticalc.org ingyenesen letölthető programok és játékok tárháza a diákok számára – ezek a számológépes játékok népszerű időtöltést jelentenek a középiskolásoknak. Mr. Vincent, akinek jelenleg 14 Texas Instruments számológépe van, azt mondja, hogy az Nspire új és interaktív módot kínál a matematikai problémák megoldására, azonban túlságosan korlátozza a programozási nyelvek használatát.

Tavaly egy 29 éves, magyar származású programozó, Nagy Gábor kiadott egy grafikus számológép alkalmazást az Apple iPhone és iPod touch készülékére. Az első öt hónapban ingyenesen hozzáférhetővé tette a programot, amelyet így 1,2 millió felhasználó töltött le.
Később 99 centért kezdte értékesíteni az alkamazás fizetős változatát, amelyet így 45.000 felhasználó vásárolt meg.

TI riválisa, a Hewlett-Packard is kiadott egy hasonló iPhone alkalmazást, 30 dolláros áron. A HP-nek kevesebb mint 5%-os részesedése van a grafikus számológép piacon az NPD piackutató szerint, és elsősorban az egyetemi és szakmai felhasználókra összpontosítanak.
"Egy kicsit későn nyitottunk a középiskolai piacra" - mondta Dirk Dykson, a HP számológép részlegének vezetője, ezért most erre a területre is jobban odafigyelnek.

A Casio, amely a TI után (de jóval lemaradva) a második helyet foglalja el a számológép-bizniszben, azt mondja, hogy az olcsóbb eszközök (a Casio számológépek ára a 100 dolláros TI gépek árának fele, 50 dollár körül van) vonzóbbak a jelenlegi gazdasági helyzetben. Greg Yurchuk, a Casio marketing igazgatója szerint a cég az idei évben növelni tudja piaci részesedését.

"Egy ilyen érett piacon érezzük a verseny nyomását" - nyilatkozta a TI részéről Ms. Lovett. De a cég és az elemzők úgy vélik, hogy az oktatási szegmens jellege a TI-nek kedvez. "Az oktatás egy olyan piac, amely nagyon lassan változik" – tette hozzá. Az egyik ok, hogy az olyan standard teszteket, mint többek között az érettségi és a felvételi viszgák, megtilthatják a vizsgázóknak, hogy olyan, vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező készüléket használjanak, mint pl. az iPhone.
Számos kiegészítő, online támogatás létezik a magas szintű osztályok tanulói részére, amely segít a matematikai problémák TI készülékkel való megoldásában. Ez segít a TI-nek állandó szinten tartani a bevételét ebben az évtizedben. A TI számológépek forgalma jelenti a TI éves bevételének és nyereségének 5%-át. Az egység bevétele 526 millió dollár, a nyeresége pedig 208 millió dollár volt 2007-ben, az utolsó évben, amikor a TI, a félvezető-óriás külön vizsgálta a számológép-részleg bevételét (2008-ban beolvasztották egy nagyobb szegmensbe).

A Nspire-nek is megvannak azért a rajongói. A 15 éves Andrew Munsell-nek TI-84 és Nspire számológépe is van, és kedveli az Nspire komoly tudását. "Az Nspire már nem csak egy számológép – ez már egy zsebszámítógép" – mondja. Munsell is elindított egy weboldalt, ahol a többi diák egyszerű játékokat tölthet le TI gépére, például olyanokat, mint a népszerű Tetris vagy Mario. Az ő iskolájában, Washington államban, a társai vetették fel, hogy kellene egy olyan weboldal, ahonnan egyszerűen tölthetnek le játékokat. "Ezekkel a játékokkal a számológép nagyon cool" – mondja.

Nincsenek megjegyzések: