2009. november 4., szerda

Interjú Tóth Viktorral, az rskey.org gazdájával

Tóth Viktor, az rskey.org oldal gazdája (aki nem ismerné, az rskey.org az egyik legnagyobb és legrészletesebb gyűjteménye, adatbázisa a programozható zsebszámológépeknek) válaszolt kérdéseimre, hogy ezzel az interjúval gazdagítsa a Számológép Blogot.

- Van olyan számológép, amit a mai napig nap mint nap, vagy rendszeresen használsz?
- Van több is... leginkább egy HP-15C, egy HP-32SII, vagy egy HP-42S, ezek vannak itt az asztalomon.

- Melyik a kedvenc számológéped?
- Vagy a HP-15C vagy a HP-42S. Nehéz a kettő között választani, de talán a 15C.

- Hol tartod a számológépeket? Polcon, vagy dobozokban?
- Sajnos dobozokban, helyhiányból kifolyólag.

- Fel tudna valaki kínálni akkora összeget, amennyiért megválnál a gyűjteményedtől? Ha igen, mekkora lenne ez az összeg?
- Persze hogy igen. Az összeget sosem próbáltam megbecsülni, de egy ismerősöm egy igen komoly Texas Instruments kalkulátor-gyűjteménytől azt hiszem, 12,000 USA dollárért akart megválni, ennyiért az enyémet nem adnám.

- Előfordult már, hogy számológépekről álmodtál?
- Nem hiszem.

- Van olyan számológép, ami nincs a gyűjteményedben, de nagyon szeretnéd megszerezni?
- Van egy-két legendás prototípus, ami gyártásra sosem került, pl. a HP-95C, vagy a National Semiconductor NS-7100, ezeket sosem sikerült beszerezni. Aztán ott a híres szovjet mágneskártyás számológép, az MK-47, sokan hallottak róla, kérdés hogy tényleg létezett-e? Egy többé-kevésbé teljes listája a modelleknek, melyekről tudok de eddig beszerezni nem sikerült, itt megtalálható: http://www.rskey.org/missing.asp.

- Találkoztál már korábban a Számológép Bloggal, vagy csak most az interjú kapcsán?
- Most hallottam róla először.

- Milyen számológépekkel kapcsolatos oldalakat olvasol, látogatsz rendszeresen?
- Ld. http://www.rskey.org/calclnks.htm. (Előre is elnézést az esetleges
halott linkekért, annyira rendszeresen nem látogatom ezeket az oldalakat, s
lehet hogy van köztük olyan, amelyik megszűnt vagy megváltozott.)

- Gyűjtesz még valamit a számológépeken kívül?
- Pénzt, mérsékelt sikerrel :-)

- PC-n használsz valamilyen telepített vagy online számológépet, matematikai alkalmazást?
- Hogyne, bár nem annyira számológépet mint számítógépes algebra rendszert (CAS - Computer Algebra System), mint pl. a Maple vagy a Maxima. Az utóbbi egy nyitott forráskódú CAS melynek eredete a 60-as évekre nyúlik vissza. Ennek fejlesztője is vagyok, évek óta én tartom karban ill. fejlesztem tovább a Maxima tenzoralgebra-csomagját (ld. http://www.vttoth.com/maxima.html).

A Számológép Blog olvasói nevében is köszönöm szépen az interjút Viktornak, és további sikereket kívánok neki számológép-gyűjteményéhez és az rskey.org oldalhoz.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Wow! Szuper!

Igen-igen... Ha nekem is lenne egy 42S-em, akkor én is nehezen tudnék dönteni h a 15C-met, 32SII-met, vagy a 42S-t használjam-e! :) ;) (Javarészt a 32SII-re szavazok, de egy 48SX és egy 200LX palmtop is figyel nálam, sose' lehet tudni, mikor üt be a krach...)

1 apró észrevétel a képhez: Bár nem vagyok egészen biztos, olyan 85%-ra mondom, h a képen látható 15C kijelző fake, mert a HP-nak ez a sorozata, sőt, az összes 7 szegmenses LCD-s HP számoló olyan, hogy balról jobbra "írja" a számokat, így nem lehet, hogy a kijelző jobb oldalán figyeljen egy magányos nulla...!!!

Sanyi írta...

Köszönöm a figyelmes észrevételt, javítottam a képet ;)