2009. november 10., kedd

Érdekességek a HP-65 számológépről

A HP-65 az űrben és a Mount Everesten poszthoz írta ZilogR az alábbi kommentet, a HP-65 két izgalmas, történelmi jelentőségű szerepéről, ezért úgy gondoltam, megér egy önálló posztot:

"Érdekes, hogy van magyar vonatkozása is a dolognak [megj.: a HP-65-nek]: a Gellérthegyi Víztározó medencéjének alakját szintén egy ilyen típusú zsebszámológéppel számították ki, mégpedig a BME Áramlástan Tanszékén. Dr. Lajos Tamás, aki nemrégiben ennek a tanszéknek a vezetője volt, mesélte egyik előadásán, milyen nagy hatással volt rá, hogy kapott egy ilyen zsebszámológépet és azon megírhatta a medence alakját kiszámoló programot.

Amennyiben lesz rá érdeklődés, összehozhatunk egy rövidke találkozót, de legalább egy email-váltást vele, hogy megismerjük a teljes történetet, talán még képeket is készíthetünk a masináról.

Egy másik érdekesség: a Feigenbaum-állandót, ami a dinamikai rendszerek viselkedésének vizsgálatában alapvető jelentőségű, 1976-ban egy HP-65-re írt programmal volt elsőként kiszámítva. Már nyomoztam utána, de az eredeti programlistát még nem találtam meg..."

Az információkért köszönet ZilogR-nek.

(HP-65 a Wikipédiában, kép forrása: thimet.de)

(update: Dr. Lajos Tamás levele a HP számológépről és a Gellérthegyi Víztározóról.)

Nincsenek megjegyzések: