2011. február 27., vasárnap

Casio Prizm fx-CG10 vs. TI-Nspire CX

A közelmúltban megjelent ill. bejelentett két, színes kijelzős grafikus kalkulátor, a Casio Prizm fx-CG10 és a TI-Nspire CX összevetése egy kicsit olyan, mintha a körtét hasonlítanánk össze az almával, hiszen a Casio Prizm inkább egy klasszikus grafikus számológép, mely elődeitől abban különbözik, hogy színes kijelzőt kapott, míg a TI-Nspire CX (az Nspire sorozat eddigi darabjaihoz hasonlóan) inkább egy oktatási, matematikai célszámítógép, s így ebből a szempontból inkább a Casio ClassPad rokona. De mivel láthatóan egymás vetélytársai, mégis lehet jogosultsága egy kis összehasonlításnak.

A Casio Prizm-et 2010 októberében jelentette be a Casio és 2011 januárjától kapható, a TI-Nspire CX-ről szóló első hírek pedig 2011 február végén jelentek meg, és várhatóan áprilistól vásárolható meg a készülék. Mindkét gyártmány legfőbb újítása a színes kijelző. A Prizm-nél ez 384 x 216 (azaz 82.944) képpontot jelent, az Nspire CX-nél pedig 320 x 240 (azaz 76.800) képpontot, tehát a japán kalkulátor kijelzője valamivel több pixelből áll. Mindkét gép 65.536 szín megjelenítésére képes.

Tudásában az Nspire CX messze felülmúlja a Prizm-et, hiszen CAS képességgel rendelkezik, azaz képes szimbolikus műveletekre is (de kapható CAS nélküli változatban is), a Prizm viszont könnyebben kezelhető és barátságosabb eszköz, így kompenzálja "butaságát". A felhasználó számára szabadon rendelkezésre álló memóriában (is) óriási különbség van: a Casio 64 kilobyte memóriát biztosít, a TI szintén 64-et, de megabyte-ban, azaz nagyjából 1000-szer annyit.

Ami a méreteket illeti: a Casio vastagsága 2 cm, szélessége 8,9 cm, magassága pedig 18,8 cm. A Texas Instruments paraméterei: 1,6 cm vastagság (tehát valamivel vékonyabb), 8,7 cm szélesség és 19,0 cm magasság. Majdnem azonos a két gép mérete, de elmondható, hogy az Nspire CX egy nüansznyival karcsúbb és magasabb/hosszabb, ráadásul dizájnjának köszönhetően optikailag is rátesz még erre, így észrevehetően vékonyabbnak hat.

Végül nézzük az árat: az Nspire CX tervezett ára 165 dollár, míg a Prizm 130 dollárért kapható.

(forrás, azaz specifikációk: casio.com és education.ti.com)

Ajánlott bejegyzések:
Olvasói levél - Casio ClassPad 330 vs. TI-Nspire CAS Touchpad
Breaking News: színes kijelzős TI grafikus számológép - TI-Nspire CX
Breaking News: forradalmi Casio grafikus számológép - Casio Prizm fx-CG10

update:
Amit az Nspire CX helyett ajánlok a TI számológép programozóknak: Casio Prizm

2011. február 26., szombat

Számológép Amazon Kindle e-book olvasóra

Egy korábbi bejegyzésben már volt szó az Amazon Kindle e-book olvasó számológépéről, de az egy keresődobozba rejtett kalkulátor volt. Most azonban már egy "valódi", active content számológép is megjelent a készülékre. Igaz, az Easy Calculator névre keresztelt alkalmazás (a keresődobozzal szemben) csak egyszerű számítások elvégzésére alkalmas.

(forrás: amazon.com)

2011. február 25., péntek

A TI-Nspire CX megjelent az education.ti.com-on

Tegnapelőtt még nem lehetett tudni, hogy a TI-Nspire CX csak hoax, "Photoshop trükk" csupán, vagy valóság. Most (miután a TI hivatalos oldain is megjelent) kiderült: valóban érkezik a készülék, a Texas Instruments gyors és csattanós válaszaként a Casio Prizm-re.
Így most a Hewlett-Packardon a sor, hogy - követve a trendet - előálljon a maga színes kijelzős grafikus számológépével, a HP-50g utódjával (a negyedik nagy gyártó, a Sharp már régóta késik új modell kiadásával).

(forrás: education.ti.com)

Ajánlott bejegyzések:
Breaking News: színes kijelzős TI grafikus számológép - TI-Nspire CX
Az überszámológép
Grafikus számológép a jövőből

2011. február 23., szerda

Az überszámológép

A TI-Nspire CX után (melyről még nem tudni, hogy valóság-e vagy csupán "médiahack" [update: valóság]) íme egy fantáziarajz az "überszámológépről", a tökéletes grafikus számológépről (katt a képre).

Főbb tulajdonságai: 480 x 272 pixeles, 16 millió színű érintőkijelző, Linux operációs rendszer, többnyelvű programozhatóság (Java, C, C++, Basic, Python, Assembly), QWERTY gombsor, SD kártyás bővíthetőség, lítium-ion akkumulátor.

Kinyitható dizájnjával a Casio FX-9860G Slim-re hasonlít (bár az nem QWERTY elrendezésű).

(forrás: omnimaga.org és uberspire.com)

Breaking News: színes kijelzős TI grafikus számológép - TI-Nspire CX

Egy (főleg a ti-bank.fr oldalról indult) hír/pletyka szerint a Texas Instruments bejelentette legfrissebb grafikus számológépét, új zászlóshajóját, a TI-Nspire TouchPad utódját, a színes kijelzővel rendelkező TI-Nspire CX-et (katt a képre). Az új kalkulátor megjelenésében (már ha igaz egyáltalán) nyilván szerepe volt a Casio Prizm-nek is.

(forrás: omnimaga.org, ti-bank.fr és casiocalc.org)

Ajánlott bejegyzések:
Breaking News: forradalmi Casio grafikus számológép - Casio Prizm fx-CG10
Új Nspire modell: TI-Nspire Touchpad

(A hírre ezúttal is Pipás, a Számológép Fórum tagja hívta fel a figyelmem.)

update:
A hír igaz, a TI-Nspire CX megjelent az education.ti.com-on

2011. február 22., kedd

LCARS - Star Trek tudományos számológép iPad-re

Egy innovatív felületű tudományos kalkulátor alkalmazás (mértékegység-átváltóval) iPad-re: LCARS.

update: A név (LCARS) és a felület a Star Trek sorozat számítógépét ill. szoftverét idézi (Wikipédia - LCARS). Köszönet Láng Attila D.-nek a kommentben tett kiegészítésért.

(forrás: speakipad.com)

(További iPad és Apple témájú posztok itt a Számológép Blogban.)

Ajánlott bejegyzés:
Star Trekulator - Star Trek számológép

2011. február 21., hétfő

Neten elhelyezett eszperente meg-szer-per szerkezet

"Neten elhelyezett eszperente meg-szer-per szerkezet", azaz JavaScript alapú egyszerű online számológép, melyen a gombok feliratai eszperente nyelvűek.

(forrás: csetneki.hu/eszperente)

2011. február 17., csütörtök

Commodore számológép hirdetés a Playboy magazinban 1973-ból

Commodore 3-S "Mini Slide Rule" számológép hirdetés a Playboy magazinban, 1973 decemberéből (katt a képre). Az ára is igazán "nice price", alig volt több mint 69 dollár.

(forrás: commodore.ca)

Ajánlott bejegyzések:
Női ágyék számológépek takarásában
Logarléc és erotika

2011. február 13., vasárnap

Interjú Marek Kyncl-lel, a Calculator Tab alkotójával

Interjút adott Marek Kyncl, a stílusos és ötletes Calculator Tab Flash alapú online tudományos számológép alkotója (bő két éve már említettem ezt a kalkulátort itt a Számológép Blogban).

- Szia Marek! Honnan jött az ötlet, hogy készíts egy online számológépet?
- Amikor egy új programozási nyelvet tanul az ember, az első programja általában a "hello world". A második pedig rendszerint egy számológép.
Ezért is lepődtem meg, amikor nem találtam az interneten olyan számológépet, amely az értékeket a böngészőben tárolja. Először egy nagyon egyszerű kalkulátort készítettem, ami csak összeadni, kivonni, szorozni és osztani tudott, és néhány számot eltárolni.
Kicsit később ráeszméltem, hogy meg akarom tanulni az objektum orientált programozást, és hogy egy online számológép ennek az elsajátítására is jó projekt. Hát, így született a Calculator Tab.
Akkor még nem gondoltam, hogy bárki is keres hosszú távú memóriával bíró számológépet. Ma már tudom, hogy sokan használják ezt a funkciót, amivel egyébként még a Windows számológépe sem rendelkezik.

- A Calculator Tab a kedvenc szabadidős projekted?
- Sajnos, amióta teljes munkaidőben dolgozom webfejlesztőként, nincs túl sok időm a számológépre. A munkából hazaérve megpróbáltam dolgozni egy új verzión, de ez már túl fárasztó. Így a kedvenc szabadidős projektem a zenekarom maradt.

- Ha nem titok, havonta hányan használják a Calculator Tab-et?
- A weboldalt és a Google Gadget-et összesen nagyjából 160.000-en.

- Vannak "valódi" tudományos, grafikus zsebszámológépeid?
- Amióta számítógépem van, nincs igazán szükségem zsebszámológépre. Az egyetlen, amit megőriztem egy Tandy PC-6 (lásd Wikipédia), amit a 16. születésnapomra kaptam. Amikor megkaptam, nagyon sok BASIC programot írtam rá, amik valahol még meg is vannak kazettán. Nemrég, amikor újra elővettem a védőtokjából, láttam, hogy elemet kell benne cserélni.
Mostanában eljátszottam a gondolattal, hogy veszek egy régi, LED kijelzős számológépet, érzelmi okokból.

- Milyen más online számológépet találsz még innovatívnak?
- Tetszik az instacalc.com ötlete, bár nem nagyon használom. Dizájn szempontból pedig a web2.0calc.com.

- Köszönöm szépen az interjút!
- Szívesen!

(Még több interjú Kalkulátorisztánban.)

2011. február 12., szombat

TI-82 grafikus számológép Afrikában

Egy afrikai diák, Oumar Cisse egy TI-82 programozható grafikus zsebszámológéppel, melyet a Pasadenai Politechnikum (Kalifornia) adományaként kapott.

(forrás: picasaweb.google.com)

(Még több Texas Instruments témájú bejegyzés itt a Számológép Blogban.)

2011. február 11., péntek

Logarléc komplex számokhoz

Komplex számokkal is boldoguló speciális logarléc az 1960-as évekből (katt a képre).

(forrás: babylon.acad.cai.cam.ac.uk)

(Még több logarléc témájú poszt itt Kalkulátorisztánban.)

2011. február 10., csütörtök

Olivetti bemutatóterem az 50-es években

Művészi belső terű, múzeumnak vagy sci-fi díszletnek is beillő Olivetti bemutatóterem New York Manhattan negyedében az Ötödik sugárúton, 1954-ben (katt a képre). A kép előterében, a fordított tölcsér formájú állványon egy Divisumma 24 asztali számológép látható, és a háttérben is több számológépet és írógépet (? - a kép bal szélén) figyelhetünk meg.

(forrás: we-make-money-not-art.com)

Ajánlott bejegyzések:
Olivetti Divisumma 18 hirdetés 1974-ből
Művészi Olivetti számológép-hirdetések az 50-es, 60-as évekből
Mona Lisa mosolya - Olivetti Gioconda

Breitling logarléces óra hirdetés 1948-ból

Breitling Chronomat 769 cirkuláris logarléces óra reklám 1948-ból - csillagos égbolttal, hagyományos logarléccel és iskolai táblával (katt a képre).

(forrás és még több kép: forums.watchuseek.com)

(További Breitling témájú bejegyzések itt a Számológép Blogban.)

2011. február 8., kedd

Casio fx-7000G grafikus számológép hirdetés 1986-ból

Casio fx-7000G programozható grafikus zsebszámológép hirdetés 1986-ból (katt a képre). Ez a kalkulátor volt az első grafikus számológép, 1985-ben jelent meg.

A nagyjából 20,3 x 26,6 cm-es, jó állapotú posztert 10 dollárért árulja a gazdája.

(forrás: ebay.com)

Ajánlott bejegyzések:
Kukából megmentett Casio fx-7000G számológép
Az első grafikus számológép a világon: Casio fx-7000G

2011. február 7., hétfő

Érettségi és számológép IV.

Egy olvasóm, Luca az alábbi kérdéssel keresett meg az Érettségi és számológép c. bejegyzéshez fűzött kommentben:

"Szia!
Nekem is hasonló kérdésem volna, és nagy szükségem lenne a segítségedre. Én is most májusban érettségizem, és nem vagyok benne biztos, hogy bevihetem-e a számológépemet (EL-W506 WriteView) érettségire. Nagyon sok mindent tud a gép - aminek a negyedét se használnom ki szerintem - és félek, hogy esetleg már többet is mint a megengedett, és be kéne szereznem egy másik gépet. Tudnál nekem segíteni?
Köszönöm szépen, Luca"

Kedves Luca, szerintem a Sharp EL-W506 típusú számológép (katt a képre) nyugodtan használható érettségin, hiszen - hagyományos értelemben* - nem programozható, és nem képes szöveges adatok (és ezáltal "puska") tárolására.

Ajánlott bejegyzések:
Érettségi és számológép (Casio fx-570ES - használható)
Érettségi és számológép II. (Sharp EL-W531H - használható)
Érettségi és számológép III. (Ronix RX-7400 - elvileg használható, de nem tanácsolt)

* Ún. formula-programozásra azonban alkalmas.

2011. február 6., vasárnap

Hazárd megye lordjai számológépes óra

Hazárd megye lordjai (The Dukes of Hazzard) számológépes óra eredeti dobozában 1981-ből a Unisonic-tól, az elmaradhatatlan kétkerekező narancssárga Dodge Charger-rel, azaz General Lee-vel díszítve.

(forrás: angelfire.com)

Ajánlott bejegyzések:
Robottá hajtogatható Takara számológépes óra
Számológépes óra Space Invaders játékkal
Elindult a számológépes-óra.lap.hu

Interjú Antal Péterrel, a "házi kalkulátor-múzeum" gazdájával

Következzék egy interjú Antal Péterrel, a "házi számítástechnikai őslénypark", avagy kalkulátor múzeum gazdájával. A gyűjtő weboldalán nagyon sok régi zsebszámológép tekinthető meg (a képen például egy TI-59 látható 1977-ből), és az órák iránt érdeklődők is számos érdekességet láthatnak, olvashatnak.

- Szia Péter! Mikor találkoztál az első elektronikus számológéppel, és hogyan kezdted el gyűjteni a kalkulátorokat?
- Régen, ifjúkoromban, a 70/80-as években. Talán ezért is elsősorban a 70-es évek LED-es és VFD kijelzős számológépeit gyűjtöm. Villamosmérnökként, informatikusként amúgy is természetes munkaeszközeim voltak mindig, a kiöregedett darabokat is megőriztem, de leglelkesebb és legelmélyültebb használójuk-ismerőjük egyetemista koromban voltam. Igazán nem tartom magam számológép-gyűjtőnek, valójában óragyűjtő, hobbiórás-restaurátor vagyok, ez amolyan "melléküzemág". Eleve talán rendhagyó kicsit az attitűdöm, mert a számológépben én nem a képességeit-tudását nézem-keresem elsősorban, hanem mint elektronikus berendezést szemlélem, vonzanak a sajátságos, érdekes, rendhagyó megoldások, túlbonyolított NYÁK-ok, a számológépeimet kivétel nélkül szétszedem, sokat meg is javítottam, kitisztítom őket - a lapomon nagyon kevés kivétellel ezért szerkezeti-elektronikai képek is vannak róluk.

- Hány kalkulátor található a gyűjteményedben?
- Jelenleg olyan hatvan darab körül lehet, a használaton kívüliek cipősdobozokban laknak. De elég sokat használok is. Elsősorban LED-es Texasokat, azokat kedvelem a legjobban.

- Melyik a kollekciód kedvenc darabja?
- Ezen még nem is tűnődtem, igazán, egyértelműen kitüntetett darabot nehezen tudnék mondani. Számomra nagyon kedves darab a TI 59/PTK 1096, mivel ezt, mint komoly számológépet még középiskolás koromban, szintén mérnök édesapámnál, mint akkor high-tech munkaeszközként ismertem meg. De a PTA 4000-hez is fűz sok személyes élmény, anno sok programot írtam rá. Ezzel együtt most az asztalomon számolgatásra egy TI 30, az "ős" TI 2500, és egy Hunor-86 hever - mostanság már "tudományos" számításokat nem nagyon végzek rajtuk, inkább kalkulációkhoz, üzleti számolgatásokhoz kellenek.

- Van olyan számológép, ami nincs a gyűjteményedben, de szeretnéd megszerezni?
- Hajjaj, jópár. Vadászok a korai LED-es HP kalkulátorokra, például egy HP-65-öt, vagy egy jól működő HP-41-et is szívesen begyűjtenék, de figyelem, hátha felbukkan egy Texas SR52, vagy az általam annyira már nem rajongott, modern, de még korai LCD modellek között egy Casio FX-601 v. 602. És nagyon kedvelem a korai szovjet-orosz számológépeket, a nyakatekert, túlbonyolított, sokszor kezdetleges, de mégis használható megoldásaikért. Igyekszem emellett a hazai vonalat, az EMG ill. Híradástechnika modellpalettáját begyűjteni.

- Fűznek érdekes emlékek, élmények egy-egy kalkulátorhoz?
- Talán diákkoromra visszagondolva akadnak ilyen esetek. Akkor még "komolyan" használtam ezeket, a 80-as évek végén nálunk még komoly és ritka darabnak számító, de az egyetemen már engedélyezett használatú kis pocket computereket használtam például puskának - a Basic-ben programozható PTA 4000-es készülékbe REM-es megjegyzés sorokba írogattam be a villamosságtanból megjegyezhetetlen hosszúságú képleteket... De ennél nagyobb izgalmakról azért nem tudok beszámolni. :-)))

- A programozható modellekre milyen programokat írtál?
- A 80-as években még írogattam ("nyári diákmunkásként") épületgépész-mérnök édesapán munkáját segítendő elég komoly mérnöki méretezéseket, PTK 1096-ra, majd PTA 4000-re, ami a kis, színes rajzolóművével komoly grafikus megjelenítést is lehetővé tett. És bár 90 után sokáig ("természetesen" PC környezetben) programfejlesztéssel is foglalkoztam, de a programozható számológépek képességei egy mostanság általam nem igen bejárt tartományba esnek, az egyszerű kalkulációkhoz túl bonyolultak, tervezői feladatokhoz viszont túl egyszerűek. A diákkoromban igen vágyott HP 48 grafikus számológépet például igazán kezelni is alig-alig tudom, de így is örömmel tölt el a birtoklása. :-)))

- Találkoztál már korábban a Számológép Bloggal?
- Igen, beleolvasgattam már, létezése nem jelentett újdonságot.

- Köszönöm szépen az interjút!
- Szívesen!

(További interjúk ide kattintva olvashatóak.)

2011. február 4., péntek

Gyakorló körlogarléc Breitling órákhoz

A cirkuláris logarléces Breitling karórákhoz (például a B-1 modellhez) többek között egy gyakorló logarlécet és részletes használati útmutatót is mellékelnek.

(forrás és további fotók: timetation.com)

(További logarléc és körlogarléces óra témájú bejegyzések itt Kalkulátorisztánban.)

2011. február 2., szerda

Elindult a számológépes-óra.lap.hu

Immár elérhető a szamologepes-ora.lap.hu oldal, ahol a Breitling és Heuer cirkuláris logarléces óráktól a legendás HP-01-en és a klasszikus Casio modelleken keresztül az Adidas, Paul Frank és Puma darabokig nagyon sok számológépes óráról található információ.

(Még több lap.hu ismertető itt a Számológép Blogban.)

2011. február 1., kedd

ASCII logarléc

ASCII karakterekből alkotott logarlécek - a képen látható térhatású darab mellett még néhány további is megtekinthető a forrás linkjére kattintva.

(forrás: nsg.upor.net)

Ajánlott bejegyzés:
Pislogó-pusziló "ASCII" nyuszi Casio grafikus számológépre