2011. március 3., csütörtök

Sinclair számológépek a 70-es évekből

A hazánkban főleg a ZX Spectrum személyi számítógépről ismert, Sir Clive Sinclair nevével fémjelzett brit Sinclair cég a 70-es években zsebszámológépeket is tervezett és gyártott (napjainkban is főleg formatervezéssel, innovációval foglalkoznak - lásd A-Bike). A Sinclair Research weboldalán találtam ezeket a régi kalkulátorokat (katt a képre), rövid ismertetővel.

A kép bal szélén például a fekete színű számológép egy Sinclair Executive 1972-ből (tervezte: Iain Sinclair):
"Ez volt a világ első "slim", azaz vékony kialakítású zsebszámológépe. LED kijelzővel rendelkezett, és kis méretű hallókészülék-elemekkel üzemelt. A kis energiafelhasználás lehetővé tette az alacsony kapacitású gombelemek használatát. A jelentkező (táp)feszültség-ingadozást ugyan az integrált áramkörök gyártói nem javasolták, de a dolog a gyakorlatban működött.* A gombsor egy nagyon vékony, fröccsöntött membrán volt - ez is segített még vékonyabbá tenni a kalkulátort. A készülék ára 79,95 font volt. Jelenleg a New York-i Modern Művészeti Múzeum és a Londoni Tudományos Múzeum állandó kiállításának darabja."

Középen egy Sinclair Cambridge Universal Scientific látható (1975, tervező: John Pemberton):
"A Cambridge Scientific egy tudományos számológép volt [megjegyzés: mai szemmel inkább "féltudományos", mint ez a Philips], és a maga idejében nagyon aprónak számított 99 gram súlyával és 50 x 111 x 28 mm-es méretével. Tudományos üzemmódban 5 digites mantisszát tudott ábrázolni és 2 jegy exponenciális kitevőt. RPN üzemmódban működött, mivel a processzora (egy Texas Instruments chip) így volt programozva. Ez azt jelenti, hogy például a 2 és a 4 összeadásához először a 2-t kellett beírni, aztán a 4-et, majd a + jelet (és nem kellett = jelet nyomni). Sikerességének kulcsa az alacsony ára volt, mely mindössze 43,95 font volt (később már 32,95 fontért is elérhető volt, illetve házilag összeépíthető készletként, "KIT"-ként már 27,45 fontos áron)."

Sovereign - a két "távirányító-szerű" készülék a kép jobb oldalán (1976, John Pemberton):
"Ez a "high-end", csúcstechnikájú készülék 1976-ban került bevezetésre, és ez volt az egyik utolsó Sinclair zsebszámológép. A vörös LED kijelző 8 számjegyet tudott megjeleníteni. Százalékszámítás, négyzetgyök és négyzetre emelés funkcióval is rendelkezett, valamint memóriával. A készülék háza préselt acélból készült. Ez lehetővé tette, hogy a feketére festett változat mellett krómozott, ezüstözött vagy aranyozott változatban is forgalomba kerüljön. Néhány színarany példány is készült a típusból. 1976-ban a krómozott kalkulátor 30 fontba került, az aranyozott pedig kétszer ennyibe. Az ezüstözött változatból egy limitált kiadás is forgalomba került 1977-ben, Erzsébet királynő ezüst (25 éves) jubileuma alkalmából. A Sovereign mérete 36 x 141 x 12 mm volt, és két 2,5 voltos elemmel működött."

(forrás: sinclairzx.com)

*A dőlt betűs rész Pipásnak, a Számológép Fórum tagjának és fiának fordítása, köszönet érte.

Ajánlott bejegyzések:
Házilag összeépíthető számológép a 70-es évekből
Gillette GPA - egy penge retro számológép
Nagyon retro számológépes óra közepesen szőrön csuklón
Két gyönyörű Sinclair számológép

Nincsenek megjegyzések: