2011. március 11., péntek

Interjú Christopher Mitchell-lel, a Cemetech.net gazdájával

Az előző bejegyzés annak a cikknek a fordítása volt, melyben Christopher Mitchell, a Cemetech.net oldal gazdája kritizálta a Texas Instruments cég stratégiáját és a TI-Nspire CX grafikus számológépet, s inkább a Casio Prizm kalkulátor előnyeire, eltérő filozófiájára hívta fel a figyelmet. A cikk szerzője most nyilatkozott is a Számológép Blognak.

- Szia Christopher! Nem nagyon nyerte el a tetszésed az új TI-Nspire CX, és úgy általában a TI-Nspire sorozat. Melyik a kedvenc TI számológéped?
- A legelső grafikus számológépem egy TI-83 volt, mely hosszú éveken át szolgált engem. A mostani kedvencem a TI-83 Plus, mégpedig azért, mert nagyon jó programozni, és akár hardveresen is jól alakítható, "moddingolható". A TI-84 Plus és Silver Edition is nagyon jó készülék, mert van USB-portja, több memóriája és gyorsabb processzora, viszont úgy látom, hogy kevésbé alkalmas a "moddingra", mint a TI-83 Plus.

- Mit gondolsz a "dedikált" grafikus számológépek jövőjéről, amikor itt van a sok okostelefon (iPhone, stb.), PDA, és az ezekre készült számológép alkalmazások?
- Úgy gondolom, hogy a dedikált grafikus számológépeknek van jövőjük az egyre elterjedtebb okostelefonok ellenére is, hiszen az iskolák és a tanárok nem nagyon szeretik az olyan kalkulátorokat, melyek kommunikálni tudnak, mert attól félnek (és joggal), hogy ezt a képességet a diákok puskázásra használnák.

- Hogyan vélekedsz a HP számológépekről és az RPN "filozófiáról"?
- Sajnos ritkán volt alkalmam HP kalkulátort használni, de az RPN-t egy meglehetősen intuitív ötletnek tartom. LISP és AutoLISP programnyelven többször is programoztam, ezek hasonlóak az RPN-hez.

- A cikkben említetted, hogy programok százait írtad grafikus számológépekre. Melyik a kedvenced ezek közül?
- A kedvencem a saját számológép shell-em (program-keretrendszerem - a ford. megj.), a Doors CS, ami hamarosan a 7.2-es verziónál tart. Már tíz éve dolgozom rajta, és nagyon büszke vagyok a képességeire: képes hálózati kommunikációra, teljesen egér-vezérelt a felhasználói felülete, és támogatja a más shellekre (például MirageOS-re) készült programokat is. A TI közösség örömmel fogadta, a 7.0 változat fél éve jött ki, és remélem, hogy tovább terjed.

- Most melyik a kedvenc projekted?
- Egyformán izgat most a Direct USB globalCALCnet, amellyel a grafikus számológépeket közvetlenül az internetre lehet kötni egy speciális hardverrel, és a Casio Prizm felfedezése is. A munkahelyemen pedig egy érdekes elosztott számítási kutatáson dolgozom. És folyik több számológépes programozási munka is a Cemetech-en, amiknek nagyon várom az eredményét.

- A cikkedben egy helyen úgy fogalmaztál, hogy a Casio "a két örök vesztes egyike a grafikus számológépek világában". Melyik cégre gondoltál másik örök vesztesként? A Sharp-ra?
- A Casio mellett a HP-ra gondoltam. A Sharp-ra sajnos egyáltalán nem tudok komoly versenyzőként tekinteni, ami a grafikus kalkulátorok piacát illeti.

- Köszönöm szépen az interjút!
- Én köszönöm a megkeresést!

(Még több interjú itt a Számológép Blogban.)

Kapcsolódó bejegyzések:
Amit az Nspire CX helyett ajánlok a TI számológép programozóknak: Casio Prizm
Casio Prizm fx-CG10 vs. TI-Nspire CX

Nincsenek megjegyzések: