2010. július 14., szerda

Párhuzam a számológépek és a mobiltelefonok fejlődése között

Míg a 70-es, 80-as években a zsebszámológépeken, mint "indikátorokon" lehetett jól nyomon követni a technika fejlődését, az egyre kifinomultabb miniatürizálást (és egy adott típus mérete, dizájnja és paraméterei alapján egész pontos becslést adni a gyártás évére), ezt a technikatörténeti lakmuszpapír-szerepet a 90-es évektől a mobiltelefonok vették át.

Régebben például elsősorban a számológépeken jelentek meg az egyre újabb kijelző-típusok (nixie-csöves, led, lcd; hétszegmenses majd pontmátrix), ma pedig ugyanez a folyamat a mobileszközöknél figyelhető meg (az egyszerű, monokróm lcd-ktől a több millió színt is megjelenítőkig). De a kijelzők mellett az ergonómia, a formatervezés, a háttértárak vagy akár az áramellátás fejlődésének irányzatait és zsákutcáit is megfigyelhetjük, vagy az egyre több (egykor tudományos, ma inkább szórakoztató jellegű) funkció belezsúfolását a készülékekbe.

Párhuzam mutatkozik abban is, ahogy ezek az eszközök egyre apróbbá s így könnyebben hordozhatóvá, sőt akár viselhetővé, divatos kiegészítővé váltak, lásd a 80-as, 90-es évek számológépes óráit (melyek reneszánszukat élik), manapság pedig a karóra-mobiltelefonokat. De az egyre inkább terjedő érintőkijelző-technológiának is van "számológépes előzménye", a Casio gyártott ilyen számológépes óra modellt (Casio AT-550) 1984-ben. S míg 30-40 évvel ezelőtt sokaknak a számológép jelentette az áhított "technikai kütyüt" és a hasznos, az életet egyszerűbbé tevő tárgyat (érdemes elolvasni Örkény István A fogyasztói társadalom lélektani anatómiája c. egypercesét), ma leginkább a telefonokra vagyunk hajlamosak így tekinteni.

Érdekesség, hogy a legnagyobb számológép-gyártók is megjelentek a mobiltelefon-piacon (Casio, Sharp, valamint a Hewlett-Packard az okostelefonok területén), de nagy múltjuk ellenére itt már nem tudtak jelentős tényezővé válni.

(A képen a Casio számológépek fejlődésének néhány - 1965 és 2005 közötti - mérföldkövét láthatjuk.)

Nincsenek megjegyzések: