2010. május 9., vasárnap

Interjú Curt Herzstark-kal, a Curta mechanikus számológép atyjával - II. rész

Íme az 1987-ben készült Curt Herzstark interjú folytatása, második része (az első rész itt olvasható).

"...Az eredmény a következő lett. A Glogowski vállalat egyik ügyfele, egy Gustav Perger nevű bankár gyakran látogatást tett a cégnél. Barátságos volt apámmal, akiről nagyon jó véleménye volt, és azt javasolta neki, hogy indítsanak közösen egy saját számológép-gyárat. Valójában volt egy hátsó szándéka is: a fia sokat betegeskedett, és gondoskodni akart róla azzal, hogy őt is a céghez veszi, az erős és egészséges apám mellé. Így jött létre Ausztria első számológépgyára, 1905-1906-ban. A cég neve Osztrák Számológépgyártó Társaság lett, és Gustav Perger 50.000 koronát fektetett bele. A fiát a könyvelő részleg vezetésével bízta meg, apám pedig a gyártás és kereskedelem élére került, és szabad kezet kapott. És elindult Bécsben a számológép-gyártás. Apám tanulmányozta a kor számológépeit, és hogy hogyan tudná továbbfejleszteni ezeket. Először a Glashüttében készített számológépeket fejlesztette tovább számos újítással. De mást is fontosnak tartott. Glashüttében volt egy híres zsebóragyár, az óragyárban pedig egy fiatal kutatómérnök, Johannes Hairad. Hairad hugenotta volt, és nagyon jól értett a kor zsebóráihoz. Apám Bécsbe vitte őt, és a gyár élére tette. Hairadnak köszönhető, hogy az új osztrák cég kalkulátorai már a kezdetektől óraműi precizitással készültek.

Burgler (Tomash-t tolmácsolva): Az első kalkulátorok, amiket az édesapja épített, a Remington gépeken alapultak?
Herzstark: Nem. A Remingtonok írógépek voltak. A számológép, amit készítettünk, egy Thomas rendszeren alapuló szorzógép volt.
Tomash: Á igen, Thomas, és az ő francia arithmométere. Thomas de Colmar.
Herzstark: Sokat segített nekem, hogy megvolt a készülék leírása. Ha megnézi a szakirodalmát, több napi szenvedéssel tudja csak magát átrágni úgy, hogy teljesen megértse...
Burgler: Beletelne pár napba itt mindent megnézni... Szívesen áttanulmányozná Tomash úr, de sajnos a napokban nincs rá ideje.
Herzstark: Mielőtt rátérnék, hadd mutassak önnek pár képet. Ez itt apám és én 1936-ban, mielőtt Hitler elfoglalta volna Ausztriát. Ez pedig én vagyok, amikor itt Liechtenstein-ben a CURTA-t gyártó cég igazgatója lettem. Ez egy vagy két évvel később készült, Hamburgban egy tanácskozáson. Az Atlantic Szállóban tartottam egy előadást. És itt van még rengeteg írás a készülékről. Nem tudom mennyire mélyen érdekli önt. Körülbelül húsz cikk, köztük több tudományos. Tehát ezek a fényképek. Mindet önnek adom.
Burgler: Önnek ajándékozza Herzstark úr a képeket.
Tomash: Oh, nagyon szépen köszönöm.
Burgler: Ön nagyon gondosan összeállított mindent.
Herzstark: Igen, készültem a látogatásukra. Önök csak egyszer jönnek ide Európába, én meg már 86 éve itt vagyok.
Tomash: Köszönöm, még egyszer. Tehát az apja felépített egy gyárat...
Herzstark: ...1906-ban, Bécsben, és számológépeket kezdett gyártani a Thomas arithmométer alapján. S valójában tovább is fejlesztve az arithmométert. Thomas gépének tervei alapján építette a gépeit, de a karokat, fogantyúkat billentyűkkel helyettesítette. És elektronikus működővé tette. Megvannak az erről szóló tervek, papírok 1910-ből; ez volt az első elektronikusan működő számológép. Nem kellett többé fogantyúkat, karokat forgatni. Csak a két szám számjegyeinek megfelelő gombokat kellett lenyomni, azok automatikusan összeszorzódtak és megjelent az eredmény. Már 1907-ben. A gép automatikusan tudott osztani is.
Van egy régi fotó rólam, melyen gyermekként, teljesen elvarázsolva 'játszom' a géppel."

(Az interjú következő, III. részlete itt olvasható.)

Nincsenek megjegyzések: