2011. február 27., vasárnap

Casio Prizm fx-CG10 vs. TI-Nspire CX

A közelmúltban megjelent ill. bejelentett két, színes kijelzős grafikus kalkulátor, a Casio Prizm fx-CG10 és a TI-Nspire CX összevetése egy kicsit olyan, mintha a körtét hasonlítanánk össze az almával, hiszen a Casio Prizm inkább egy klasszikus grafikus számológép, mely elődeitől abban különbözik, hogy színes kijelzőt kapott, míg a TI-Nspire CX (az Nspire sorozat eddigi darabjaihoz hasonlóan) inkább egy oktatási, matematikai célszámítógép, s így ebből a szempontból inkább a Casio ClassPad rokona. De mivel láthatóan egymás vetélytársai, mégis lehet jogosultsága egy kis összehasonlításnak.

A Casio Prizm-et 2010 októberében jelentette be a Casio és 2011 januárjától kapható, a TI-Nspire CX-ről szóló első hírek pedig 2011 február végén jelentek meg, és várhatóan áprilistól vásárolható meg a készülék. Mindkét gyártmány legfőbb újítása a színes kijelző. A Prizm-nél ez 384 x 216 (azaz 82.944) képpontot jelent, az Nspire CX-nél pedig 320 x 240 (azaz 76.800) képpontot, tehát a japán kalkulátor kijelzője valamivel több pixelből áll. Mindkét gép 65.536 szín megjelenítésére képes.

Tudásában az Nspire CX messze felülmúlja a Prizm-et, hiszen CAS képességgel rendelkezik, azaz képes szimbolikus műveletekre is (de kapható CAS nélküli változatban is), a Prizm viszont könnyebben kezelhető és barátságosabb eszköz, így kompenzálja "butaságát". A felhasználó számára szabadon rendelkezésre álló memóriában (is) óriási különbség van: a Casio 64 kilobyte memóriát biztosít, a TI szintén 64-et, de megabyte-ban, azaz nagyjából 1000-szer annyit.

Ami a méreteket illeti: a Casio vastagsága 2 cm, szélessége 8,9 cm, magassága pedig 18,8 cm. A Texas Instruments paraméterei: 1,6 cm vastagság (tehát valamivel vékonyabb), 8,7 cm szélesség és 19,0 cm magasság. Majdnem azonos a két gép mérete, de elmondható, hogy az Nspire CX egy nüansznyival karcsúbb és magasabb/hosszabb, ráadásul dizájnjának köszönhetően optikailag is rátesz még erre, így észrevehetően vékonyabbnak hat.

Végül nézzük az árat: az Nspire CX tervezett ára 165 dollár, míg a Prizm 130 dollárért kapható.

(forrás, azaz specifikációk: casio.com és education.ti.com)

Ajánlott bejegyzések:
Olvasói levél - Casio ClassPad 330 vs. TI-Nspire CAS Touchpad
Breaking News: színes kijelzős TI grafikus számológép - TI-Nspire CX
Breaking News: forradalmi Casio grafikus számológép - Casio Prizm fx-CG10

update:
Amit az Nspire CX helyett ajánlok a TI számológép programozóknak: Casio Prizm

1 megjegyzés:

ZilogR írta...

Hmmm... Sztem jó húzás a TI-től a 320x240-es felbontás, ezzel szinte adja is erre a szabvány kijelzőre írt/optimált alkalmazások átírását erre a masinára.

Szinte minden mobilgyártónak volt/van 320x240-es modellje és azokra rengeteg alkalmazás készült. Ha van (van? nem tudom...) Java a TI-re, ez egy hatalmas vonzerő lesz!