2010. január 14., csütörtök

A jövő számológépei - várva várt újdonságok

Nézzük, milyen újdonságokra, érdekességekre számít a Számológép Blog a közeli - vagy némileg távolabbi - jövőben (a fotón a TI-Nspire, az egyik legújabb grafikus számológép meghökkentő, de ergonómiai szempontból célszerű gombsora látható, forrása: Flickr).

Inkább csemege, mint a számológépek jövőjét meghatározó esemény, de Kalkulátorisztán várakozással tekint David L. Jones, az ausztrál kütyümágus következő tudományos számológépes órájának megjelenésére (az előző modellel kapcsolatos interjú itt olvasható).

A Casio legutóbbi innovatív grafikus kalkulátora, az érintőképernyős Casio Classpad 330 2007-ben jelent meg (elődje, a külsőre csaknem azonos Classpad 300 pedig 2003-ban), így lassan itt az ideje egy újabb, előremutató számológép piacra dobásának (kevésbé innovatív, de azért érdekes modellek 2007 óta is érkeztek szép számmal a japán gyártótól, például a Casio FX-9850G Slim nevű kinyitható, régi idők menedzserkalkulátorait idéző típus; de az új csúcskalkulátor még várat magára).

Legalább ennyire izgalmas kérdés, hogy a Hewlett-Packard háza táján milyen masina lesz a jelenlegi zászlóshajó, a HP-50G utódja.

A Texas Instruments a TI-Nspire futurisztikus külsejével (főképp gombjaival) és tudásával fölényesen nyerne egy képzeletbeli számológép-versenyt, így a dallasiak feltehetően még nem törik a fejüket egy újabb modell kiadásán.

A Sharp viszont az elmúlt időben mintha lemaradt volna a többi gyártótól a grafikus modellek tekintetében, jelenleg kapható egyetlen függvényábrázoló kalkulátoruk, a Sharp EL-9900 évekkel ezelőtt jelent meg, és egyetlen újdonsága a "cserélhető billentyűzet" (amivel a TI-Nspire-nél is találkozhatunk).

Kíváncsian várjuk az újdonságokat.

(Ajánlott olvasmány: Innováció a grafikus számológépek területén)

Nincsenek megjegyzések: