2010. január 1., péntek

Interjú Thierry Planterose-zal

A házilag összerakható tudományos számológépes óra tervezője, David L. Jones, az iPhone népszerű grafikus számológép alkalmazását író Nagy Gábor, valamint a legnagyobb zsebszámológépes web-adatbázis, az rskey.org gazdája, Tóth Viktor után Thierry Planterose nyilatkozott a Számológép Blognak.
Thierry matematikát oktat, és egy francia nyelvű számológépes webnapló valamint egy online tudományos számológép (calculatrice.info) tulajdonosa, fejlesztője (ezen munkáiról egy korábbi bejegyzésben már szó esett).

- Szia Thierry, mióta érdekelnek a számológépek?
- Mindig is érdekeltek. Gyermekkoromban, amikor számolni tanultam, a szüleim adtak egy zsebszámológépet, és jól elszórakoztam a gombjai nyomogatásával. Persze ez akkor túl bonyolult volt még nekem, és mindig azt írta ki hogy 'E', azaz hiba. Meg hát nem is igazán értettem az összefüggést a gombnyomások és a kijelzőn megjelenő számok között.

- Miért döntöttél úgy, hogy saját online számológépet készítesz?
- Egy nap, amikor egy matematikai problémát kellett megoldanom, nem volt nálam a tudományos zsebszámológépem. Hirtelen a neten sem találtam olyan online kalkulátort, ami megfelelt volna. Hát így jött az ötlet.

- Melyik a kedvenc számológéped?
- Az általam ismertek közül a TI-89 rendelkezik a legtöbb a funkcióval, és a "pretty print" módnak köszönhetően úgy ábrázolja a törteket, gyökvonásokat, integrálokat, ahogy a tankönyvekben, nyomtatásban is megjelennek a matematikai formulák.

- Gyűjtöd a zsebszámológépeket?
- Nem.

- A grafikus zsebszámológépekben, vagy pedig az egyéb eszközökre, például iPhone-ra telepített számológép-alkalmazásokban látod inkább a jövőt?
- Úgy látom, hogy jelenleg még nem létezik olyan szoftver iPhone-ra, amely vetekedhetne a hagyományos grafikus számológépek képességeivel. Azonban a hétköznapi, egyszerűbb matematikai számításokhoz bőven elegendő egy iPhone is.

- Magyarországon a programozható grafikus számológépek nem túlságosan elterjedtek a gimnáziumokban, de még a felsőoktatásban sem. Szerinted Franciaországban a gimnáziumi diákok hány százalékának van grafikus zsebszámológépe, és melyek a legkedveltebb gyártók?
- A természettudományos és gazdasági tagozatokon csaknem minden diáknak van grafikus kalkulátora, anélkül nem is tudná megoldani a feladatait, nem tudna vizsgázni. Az irodalmi tagozat kivételével szinte mindenütt közel 100% ez az arány. A két legkedveltebb márka a Texas Instruments és a Casio, az adott tanártól függ, hogy ki melyiket ajánlja. A többi gyártmány ritkaságszámba megy. Általában a tankönyvek is tartalmaznak olyan feladatokat, amelyek megoldásához kifejezetten grafikus kalkulátor kell, és példákon keresztül le is vezetik, hogy hogyan kell TI vagy Casio számológéppel megoldani az adott problémát.

- A TI-Nspire elterjedt Franciaországban?
- Még nem láttam belőle túl sokat, bár igaz, hogy az érettségit követően már kevesebbet foglalkozom a diákokkal.

- Melyek a kedvenc, számológép témájú weboldalaid?
- Nincs olyan oldal a témában, amit rendszeresen látogatnék. Egyedül a http://xmaths.free.fr/tice/calculatrice/fiches.htm oldal van a böngészőmben a kedvenceim között, hasznos információkkal szolgál.

- Milyen hobbid van a számológépek mellett?
- A matematika és a webmesterség. Többek között egy matematikai fórum, a Math foru' gazdája vagyok, és François Lemaire festőművész oldalát is én gondozom.

- Voltam néhányszor Franciaországban (Párizsban, a Cote d'Azur-ön, és a Gorges du Verdon környékén), nagyon szép ország. Melyik vidékén élsz?
- Párizsban. Ha egyszer újra erre jársz, összefuthatunk.

- Köszönöm szépen az interjút!

(Az eredeti interjú franciául a Számológép Blog piszkozatában, a szamologep.tumblr.com oldalon olvasható.)

Nincsenek megjegyzések: