2011. november 14., hétfő

Érettségi és számológép V.

Kommentben érkezett az alábbi kérdés egy olvasómtól:

"Melyik jobb, többet tudó számológép egy olyannak, aki az érettségire szeretne egyet? A Sharp EL-520X-YR, a Sharp EL-506X-YR vagy a Casio fx-570ES? Melyik éri meg jobban? Ezeken kívül melyiket ajánlanád?"

Kedves érettségi előtt álló olvasóm (vagy kalkulátort vásárolni szándékozó családtag), köszönöm kérdésed. Mindhárom számológép megfelelő választás érettségire. Mindhárom nagyjából 400 tudományos funkcióval bír, és mindegyik ára 7-8.000 Ft körül van (a Sharp készülékek funkcióinak száma valamivel több, ugyanakkor ezek a drágább modellek is), bár hipermarketekben akár akciósabb áron is kifoghatóak. Az 520-as típusjelű Sharp valamivel "okosabb", több beépített funkcióval rendelkezik mint az 506-os, de ezek ritka, kevésbé használt műveletek.

A kérdésben szereplő Sharp és Casio készülékek közötti legfőbb különbség, amit mérlegelni kell, a kijelzőjükben illetve abban van, ahogy a kijelzőn a számítások és eredmények megjelennek: Casio kalkulátor úgynevezett "Natural Display" kijelzővel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a törteket, hatványokat, gyökjel alatti kifejezéseket és hasonló matematikai szimbólumokat úgy jeleníti meg, mint ahogy azok a tankönyvekben olvashatóak, vagy ahogy a füzetbe írjuk őket, tehát rajzol törtvonalat, felül jelenik meg a számláló és alul a nevező, a hatvány fél sorral feljebb kerül és apróbb számokkal van írva, stb.

A kérdezett Sharp modellek viszont hagyományosabbnak számító, kétsoros kijelzővel rendelkeznek (a felső sor pontmátrix, azaz pixelekből áll, az alsó pedig hétszegmenses, "pálcikás"). Ezek tehát nem képesek ilyen "tankönyvi" ábrázolásra. A fő kérdés tehát az, hogy melyik számológép barátságosabb számodra ebből a szempontból. Ha korábban egyszerűbb számológépekhez szoktál hozzá, és nem kívánsz ezen változtatni, akkor inkább valamelyik Sharp az okosabb választás, ha viszont látod előnyét a "tankönyvi ábrázolásnak", illetve van kedved és egy kis időd begyakorolni a használatát, akkor a Casio-t ajánlom.

Hozzá kell még tennem, hogy a Casio is gyárt kétsoros kijelzős modelleket, és fordítva is igaz, a Sharp választékában is találhatóak olyanok, melyek képesek tankönyvi ábrázolásra (de ezt a megjelenítési módot, technológiát a Sharp nem "Natural Display"-nek, hanem "WriteView"-nak nevezi). Ajánlok egy ilyen készüléket is, mely egy korábbi olvasói megkeresésben szerepelt: Sharp EL-W531H (ide kattintva látható is, hogy pontosan mit jelent ez a fajta kijelző, ábrázolás).

A Casio és a Sharp is megbízható japán márka, ki az egyikre, ki a másikra esküszik inkább. A választást befolyásolhatja még, hogy a kérdezett Sharp számológépek napelemmel is rendelkeznek, így ritkábban kell bennük elemet cserélni.

(További érettségi témájú bejegyzések itt a Számológép Blogban.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm a választ. Casio számológép mellett döntöttem. Még egy kérdést szeretnék feltenni. Érettségire megéri bevinni két számológépet, arra az esetre, ha az egyik bedöglene, lemerülne benne az elem? Ha igen, olyant szeretnék, ami nem úgy írja ki a végeredményt, hogy ír pontot is és vesszőt is (még a végén összekeverném)

Sanyi írta...

Nagyon szívesen.

Ha az ember biztosra akar menni, megérheti bevinni két számológépet (nem tudom, ez hivatalosan van-e korlátozva). De kicsi az esély arra, hogy hirtelen lemerüljön az elem, vagy elromoljon a gép.

Úgy tudom, a Casio-n (és tán a Sharp-okon is) be lehet állítani, hogy tizedesvesszőt vagy tizedespontot írjon, illetve hogyan tagolja az ezres blokkokat. De egy kis gyakorlással mindenképpen megkülönböztethetőek ezek a jelek, így nem okoznak gondot.