2011. április 23., szombat

Olvasói levél - melyik számológépet válasszam?

Egy olvasómtól, Zsolttól kaptam az alábbi levelet:

"Szia! Az Érettségi és számológép IV. című cikkhez tettem egy hozzászólást "Zsolt" aláírással.

Én már régen érettségiztem, '96-ban, de nemrég újból előkerült a számológép téma. Eléggé rögös volt az út, de az első lépés ez az oldal volt: www.rotorman.hu. Ha megnézed, akkor van itt egy HP 41CV "célszámítógép", ami tulajdonképpen egy programozható számológép. Ez ébresztett bennem némi emléket az egykori számomra elérhetetlen, de felesleges (savanyú a szőlő :-) ) TI-8x (81 talán) programozható számológép hirdetéséről. Viszont mostanában rájöttem, hogy milyen hasznos szerkezet tud lenni egy programozható számológép, és az ára sem olyan eget rengető. Na jó, azért van kivétel, pl. a TI-89 Titanium és tsai, árban felfelé.

Lenne néhány kérdésem: Mely TI-8x modelleket lehet jelenleg újonnan megvenni? Én a 83 Plus-ra és 84 Plus-ra akadtam rá, persze a 89 Titanium mellett. Ennyi a paletta? Esetleg egy HP 32/42 amit árban elfogadhatónak tartok, nem tudom, forgalomban van-e még, használtan láttam, asszem. Mik ezek közt a különbségek? Mennyivel tud többet/kevesebbet az egyik, mint a másik. Pl. csillagászati navigáció és pénzügyi számítások témakörben. Ez a 2 dolog érdekel mostanában, amit erőteljesen tud érinteni a programozható számológép. A későbbiekben számításba jöhet egy főiskola (mérnök-informatikus szakon). Oda gondolom már túl sok a TI-8x, ezért is érdeklődtem a Sharp W506 iránt. Érettségin, technikusin, és az odáig vezető 4+1 éven egy Sharp EL-531P segített át. Imádom! A mai napig megvan, emlékeim szerint azzal az elemmel, amit technikusi előtt nem sokkal tettem bele. Ez benne a 2-ik garnitúra. Egyelőre ennyi, ha később még lesz kérdésem, akkor zaklatnálak vele. :-)
Üdv. Zsolt"

Szia Zsolt, köszönöm megkeresésed, és a leveledben megfogalmazott kérdéseket, valamint azt is, hogy felhívtad a figyelemem a rotorman.hu oldalra, és a hajó fedélzetén "szolgálatot teljesítő" HP-41CV programozható tudományos zsebszámológépre, ami egy elég különleges darab, sőt mérföldkő, az "alfanumerikus forradalom" kirobbantója (lásd Wikipédia; kép forrása: thimet.de).

Nézzük sorban a kérdéseidet. A neten keresgélve az újonnan megvásárolható Texas Instruments kalkulátorok között én is a TI-83 Plus-ra és 84 Plus-ra akadtam rá először, no meg a drágább modellekre (TI-89 Titanium, Voyage, esetleg Nspire). Az expansys.hu webáruházban is érdemes szétnézni, én ugyan még nem rendeltem onnan, de a Számológép Fórumon van olyan tag, aki pl. ott szerezte be a HP-50g kalkulátorát. Még szállítási költséggel együtt is jóval olcsóbb, mint több más webshop és bolt, persze azért nem árt alaposan összehasonlítani az árakat, s ki tudja, lehet hogy van még olcsóbb áruház is.

A HP-32S-t és 42S-t már nem gyártják. A Wikipédiában (32S, 42S) vagy a hpmuseum.org oldalon (32S, 42S) össze tudod őket hasonlítani. Nagyjából egyszerre jelentek meg (1988-ban), és tudásuk is hasonló - de a 42S jóval több memóriával rendelkezik, és míg a 32S egysoros pontmátrix kijelzővel rendelkezik, a 42S kétsorossal. Mindkettő nagy tudású programozható kalkulátor, és még komplex számokkal is képesek műveleteket végezni. A 32S-nek egy valamivel nagyobb tudású utódja is van, a 32S II, de már lassan tíz éve nem gyártják ezt sem.

Érdemes egyébként elgondolkodni a használt kalkulátor vásárláson is, hiszen az új árának töredékéért lehet szert tenni teljesen jó állapotú gépekre az aukciós oldalakon, vagy akár az említett Számológép Fórumon.

Ha mégis új gépet szeretnél kedvező áron (ez is érthető, jó egy új kalkulátort kibontani a csomagolásból, más hangulata van, mint egy használtat átvenni), akkor javaslom például a TI-82 Stats grafikus számológépet, ami az expansys.hu oldalon már 20.000 Ft-ból megszerezhető, illetve szállítással együtt valamivel többől.

A grafikus kalkulátorok között elég sok különbség adódik (memória mérete, kijelző: most már akadnak színes kijelzős modellek is, például a Casio Prizm és a TI-Nspire CX), illetve a tudományos funkciók száma, stb. De az elmondható, hogy már az olcsóbb grafikus modellek is jól használhatóak, könnyen programozhatóak, így szinte bármilyen navigációs és pénzügyi feladat kényelmesen megoldható velük (kivéve, amihez szuperszámítógép kell).

Általánosságban még annyit, hogy a legegyszerűbben tán a Casio kalkulátorok kezelhetőek, ezek a legbarátságosabbak, viszont általában kevesebb funkcióval bírnak, és a programozhatóságuk is korlátozottabb (de azért így is tökélesen alkalmasak lehetnek az általad írt célokra). A TI gépek okosabbak, és még ezek is aránylag barátságosak. A HP gépekhez a legnehezebb hozzászokni (részben az RPN, azaz a fordított lengyel jelölésű adatbeviteli mód miatt is), viszont ha egyszer megtanulod és megszereted a HP számológépek használatát, akkor ezekből tudod majd a legtöbbet kihozni, és kellő tapasztalattal ezekkel lehet a legjobban "bűvészkedni", néhány gombnyomással szinte csodákat művelni. Közülük jelenleg a HP-50g a legkomolyabb eszköz.

Dióhéjban ennyi, de szívesen válaszolok további kérdéseidre is. Ezeket a Számológép Fórumon is felteheted, ahol szeretettel várunk.

Nincsenek megjegyzések: