2010. december 14., kedd

Namir első benyomásai az új Casio Prizm fx-CG10-ről

Namir, a HPmuseum.org fórumának tagja szert tett egy Casio Prizm számológépre (mely elvileg csak 2011 januárjától kapható), és leírta tapasztalatait. Igaz, a korábbi Casio grafikus modelleket ismerőknek nem tartogat sok meglepetést a leírás, amit le is fordítottam:

"Sziasztok!

Két hete kaptam egy Casio Prizm fx-CG10 típusú, színes kijelzős grafikus számológépet. A gép a korábbi modelleken, az fx-9860G-n és fx-9860G II-n alapul. A legfontosabb fejlesztés természetesen, amire a készülék neve (Prizm) is utal, a 65.536 színt megjelenítő kijelző. Így a függvényeket színesen tudja ábrázolni, és például a listák is színesek.

A korábbi modellekhez hasonlóan ikon menüje van, és mindegyik menüpont további, többszintű menükbe vezet (melyek a funkciógombokkal érhetőek el - a fordító megjegyzése), és az [exit] gombbal léphetünk vissza a menüben.

A számológép támogatja a listákat és mátrixokat. 26 számozott listát használhatunk (1-26), lista-csoportokból 6-ot lehet tárolni a memóriában. Mátrixból 26 darabunk lehet (A-Z).

Ami a programozást illeti, a CG10 csak a programokat támogatja (a függvényeket nem - a ford. megj.), de ezek egy főprogramból szubrutinként hívhatóak. Paraméterek nincsenek. A 26 egykarakteres változó, a 26 lista is 26 mátrix minden program számára elérhető. A programnyelv hasonít a GW-Basic-re (lásd Wikipedia - a ford. megj.), leszámítva a sorok számozását. A CG10-en használhatunk For-Next, While és Do-While ciklusokat, If-Then-Else elágazásokat, címkéket és Goto-kat, valamint Isz és Dsz utasítást (az Isz és a Dsz átugorja a következő lépést, ha a inkrementált/dekrementált számláló - egy változó - értéke nulla). A numerikus változókon kívül a CG10 lehetőséget ad néhány string-műveletre is.

Írtam rá néhány programot: egyenletmegoldót, gyökszámítást Newton-módszerrel, lineáris regressziót. A függvények hívását szubrutinok hívásával és globális változókkal lehet emulálni - csak figyelni kell nagyon változókra. A programokban lehetőség van felhasználói inputra és van pár output-utasítás.
A regressziós programban először magam programoztam le a mátrix-műveleteket, de aztán rájöttem, hogy egyszerűbb a beépített műveleteket használni, és a mátrix bevitele is sokkal egyszerűbb a beépített szerkesztővel [...]

A CG10 egy táblázatkezelőt is tartalmaz, a cellákba numerikus értékeket vagy képleteket írhatunk.

A Casio fx-CG10-hez egy CD-t is kapunk, amin például egy képernyőkép-mentő program is van. A számítógéppel USB-kábellel tudjuk összekapcsolni a számológépet, így a számítógépen meghajtóként jelenik meg a kalkulátor. Böngészhetünk a mappákban és megtekinthetjük a változókat, programokat, grafikákat. Ezeket természetesen le is lehet menteni. Az adatokat CSV formátumban (vesszővel elválasztott értékekként) is lementhetjük, illetve a számológéppel beolvastathatjuk. Ez azt jelenti, hogy például egy CSV-ként elmentett Excel-táblázatot is megjeleníthetünk és tovább szerkeszthetünk, elemezhetünk a számológépen. A listákkal egy- és kétváltozós statisztikai számításokat és különféle regressziókat (lineáris, polinomiális, szinusz, stb.) is végezhetünk.

A képernyő-mentés funkciót választva a számológép kijelzőjének képe megjelenik a számítógép monitorán, így könnyen készíthetünk képernyőképeket, amiket akár feliratozhatunk is. A szoftver többre is képes, de a rövid áttekintésben csak ezekre tértem ki.

Összefoglalva, a Casio fx-CG10 egy jó kis masina elég komoly tudással. A programozási lehetőségek sem rosszak (igaz, lehetne jobb is). A számítógépes kapcsolat és adatátvitel is nagyon jó (és programból, utasításokkal is megoldható).

Namir"

Namir beszámolója nem ír a gép sebességéről, de egy hozzászólásból az is kiderül: egy prím felbontó program a 12501317 számot (mely prím) 13 másodperc alatt vizsgálta meg, míg pl. egy Casio 9860G Slim-en 6 mp alatt futott le a program (egy HP-30B-n pedig alig több mint egy másodpercig tartott). Tehát a Prizm - sajnos - elég lassú.

(forrás: www.hpmuseum.org)

Ajánlott bejegyzések:
A Casio Prizm a magyar webszférában
Casio Prizm fx-CG10 - mégsem annyira forradalmi?
Breaking News: forradalmi Casio grafikus számológép - Casio fx-CG10

Nincsenek megjegyzések: