2011. október 7., péntek

Steve Jobs és a Macintosh beépített számológépe

Tegnapelőtt hunyt el Steve Jobs, az Apple egyik alapítója, hosszú ideig elnöke, az iPod, az iPhone, az iPad és még számos kütyü atyja, a Pixar stúdió (ahol például a Toy Story is született) vezérigazgatója, az informatikai és a szórakoztatóipar kiemelkedő alakja. Következzék egy számológéppel kapcsolatos történet Steve Jobs-ról.

Andy Hertzfeld visszaemlékezése 1982-ből:

"Chris Espinosa az Apple egyik legkorábbi és legfiatalabb alkalmazottja volt. A kezdetek kezdetén, 1976-ban, 14 évesen kezdett el dogozni az Apple-nél, de aztán két évvel később otthagyta a céget, hogy a Berkeley Főiskolára menjen. A tanév alatt azért szabadúszóként továbbra is dolgozott az Apple-nek, megírt például egy egyszerűsített felhasználói kézikönyvet az Apple II számítógéphez (a legendás, jóval részletesebb, de nehezebben érthető "Vörös Könyv" helyett).

1981 nyarán Steve Jobs meggyőzte Chris-t arról, hogy halassza el tanulmányait a főiskolán, és jöjjön vissza az Apple-höz dolgozni teljes munkaidőben. Steve azzal érvelt, hogy a főiskolát bármikor folytathatja, azonban a Macintosh szoftverének fejlesztésére csak most az egyszer van lehetősége. Chris belement a dologba, és 1981 augusztusától ő felügyelte a Macintosh dokumentációját.

Azonban a Macintosh műszaki dokumentációjára azonnal szükség volt, mivel az ütemterv szerint a külső fejlesztőknek csak pár hónapjuk maradt arra, hogy szoftvereket írjanak a rendszerre. Mivel a Macintosh legfontosabb része a Quickdraw grafikai csomag volt, Chris úgy döntött, hogy annak dokumentációjával kezdi a munkát.

Chris egy demo programot akart írni, hogy ezzel is segítse a Qickdraw megértését. Elhatározta, hogy egy számológépet rajzol.

Dolgozgatott a számológéppel, és úgy tűnt, hogy egész jól néz ki. De az igazi, kemény próba csak ezután jött: megmutatni Steve-nek, hogy mit szól hozzá, hiszen ő volt a cég "esztétikai iránytűje".

Mindannyian köré gyűltünk, amikor Chris megmutatta a számológépet Steve-nek, majd visszafolytott lélegzettel vártuk a reakcióját.
- Kezdetnek nem rossz - mondta Steve, majd így folytatta: "De alapvetően mégiscsak pocsék. A háttér színe túl sötét, rossz a vonalak vastagsága, és túl nagyok a gombok."
Chris megígérte, hogy változtat a számológépen, Steve észrevételeinek megfelelően. Pár nap múlva újra megmutatta a kalkulátort, de Steve-nek újabb és újabb kifogásai voltak. Végül Chris-nek nagyszerű ötlete támadt.

Másnap ahelyett, hogy egy új számológép rajzzal állt volna elő, új megközelítésbe helyezte a kérdést, amit "Steve, építsd meg a saját számológéped, haver"-nek nevezett el. A kalkulátor szinte minden tulajdonságát szabadon, menüből beállíhatóvá tette, így például a vonalvastagságot, a gombok méretét, a háttér mintáját, stb.

Amint Steve megkaparintotta Chris új, paraméterezhető felületű kalkulátorát, rögtön játszani kezdett a beállításokkal. Miután vagy tíz percig próbálgatta, talált egy olyan beállítást, ami tetszett neki. Amikor aztán néhány hónappal később leprogramoztam a működőképes számológépet (a matematikai hátterét Donn Denman írta), akkor Steve beállításait építettem bele, és hosszú évekig ez volt a Macintosh alapértelmezett számológépe, egészen az OS 9-ig."

(forrás: folklore.org)

Ajánlott bejegyzés:

(További Apple témájú bejegyzések itt a Számológép Blogban.)

Nincsenek megjegyzések: