2011. szeptember 15., csütörtök

Olvasói levél - programozható számológép "WriteView" kijelzővel

Egy olvasómtól, druszámtól, Sándortól érkezett az alábbi levél:

"Szia! Nemrég találtam a fantasztikus blogodat [ez azért túlzás, de köszönöm - a szerk. megj.] a számológépekkel kapcsolatban. Úgy gondolom, nagy szakértője vagy a témának, ezért egy kérdéssel fordulok hozzád:

Munkám miatt olyan számológépre lenne szükségem, amelyik
- programozható (pl. BASIC variáció)
- aránylag nagy memóriája van, amely akár több tíz kilobájtban mérhető
- tud integrálni
- WriteView adatbevitellel bír (mondjuk enélkül is elvagyok, de annnnnyira tetszik)

Eddig egy Sharp EL-5120-as gépet használtam (pontosabban már kettőt is, az egyik 7, a másik 6 évet bírt ki, mindkettőnek a kijelzője „folyt el”) és pont a napokban keresek egy újat, ami azért még megfizethető kategória. Előre is köszönöm segítséged!

Tisztelettel: Sz. Sándor"

Kedves Sándor, köszönöm megtisztelő leveled. A feltételeidnek egyetlen - jelenleg kapható - Sharp számológép felel meg, a gyártó grafikus modellje, a Sharp EL-9900.

(Általánosságban is elmondható, hogy több tíz kilobájt méretű memóriával csak a programozható grafikus kalkulátorok rendelkeznek, a grafikus képesség nélküli modellek nem. Ezek mindegyike programozható az adott márkára jellemző BASIC nyelvjárásban, és emellett akár más nyelv(ek)en, pl. Assembly-ben is. A tankönyvi ábrázolás [WriteView / Natural Display / MultiView / Pretty Print] is elérhető csaknem az összes készüléken.)

Azonban én ezen Sharp számológép helyett az univerzálisabb és elterjedtebb Casio, Hewlett-Packard vagy Texas Instuments kalkulátorok valamelyikét javaslom (ezekhez jóval több segítséget, információt, példaprogramot is találhatsz az interneten). Az egyik legolcsóbb ilyen számológép a TI-83 Plus (lásd Wikipédia) - ez tán a legtöbbet használt grafikus kalkulátor, hatalmas szakirodalommal, programok sokaságával (ajánlom a TIcalc.org oldalt). A grafikus gépek ára nagyjából 25-30.000 Ft-tól indul, és a határ - ha nem is a csillagos ég, de - a 60-80.000 Ft-os kategória.

Amennyiben nem csak új, hanem használt kalkulátor is szóba jöhet, akkor természetesen jóval kedvezőbb áron (már 10-20.000 Ft körül összegért, vagy még olcsóbban) juthatsz hozzá nagyon komoly modellekhez, melyek akár szimbolikus algebrára is képesek, a programjaidat SD kártyára mentheted, stb.; de szinte valamennyi kalkulátor összekapcsolható számítógéppel is.

A közelmúltban több érdekes számológép is megjelent, például a színes kijelzővel rendelkező Casio Prizm és a TI-Nspire CX, de a legkomolyabb, legtöbb funkcióval rendelkező kalkulátornak a HP-50g-t tartják.

Végül egy megjegyzés: a Sharp EL-5120 jó kis masina, a gimnáziumban volt egy osztálytársamnak, sokáig irigykedtem is rá miatta (egyenlet megoldó, programozhatóság, három soros kijelző, stb.) - amíg meg nem kaptam az első grafikus kalkulátorom...

Ha további információra van szükséged, ajánlom figyelmedbe az általam idított Számológép Fórumot, ahol már több mint hatezer hozzászólás olvasható, és ahol nálam is hozzáértőbb személyektől kaphatsz tanácsokat (vagy akár eladó számológépeket is találhatsz).

(Még több olvasói levél, megkeresés itt a Számológép Blogban.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm a részletes választ, most látom csak igazán, hogy a számológépek mekkora fejlettséget értek el az elmúlt 10 évben.
Úgyhogy szakítok a SHARP modellhűséggel: a célszemély a TI-83 Plus lesz!

Sanyi írta...

Szívesen, örülök hogy segíthettem.
Itt kapható új:
http://www.expansys.hu/texas-inst-ti-83+grafikus-tudomanyos-szamologep-106376/
De használtan is érdemes lehet keresgélni.
Egy még nagyobb tudású TI gép, kategóriájában az egyik csúcsmodell pedig ez:
http://www.expansys.hu/texas-inst-ti-89-titanium-grafikus-tudomanyos-szamologep-114486/