2010. november 10., szerda

Házilag készített navigációs logarléc replika

A képeken egy II. világháborús amerikai navigációs tárcsa (cirkuláris logarléc) replikája látható. Bár a fotókon fémes hatást kelt, valójában főképp papírból és fából, házilag készítette Pipás, a Számológép Fórum egyik törzstagja (ide kattintva egy interjú is olvasható Pipással - bár nem ezen replikával, hanem elsősorban a TI-92 grafikus számológéppel kapcsolatban).
A szerkezet a navigációs számítások mellett egyszerű logarlécként is használható például szorzásra, osztásra.

Következzenek a részletek, az alkotótól:
"Sikerült telefonos képeket készíteni az általam "gyártott" II. világháborús amerikai E-6B navigációs tárcsa replikájáról.
Az eredeti szerkezet krómozott rézlemezből készült. A fotók érdekes módon ezt a hatást adják vissza. A (fény)másolat a valóságban szürke és fehér csíkos.

A replikát a következőképpen hoztam össze: Az eredeti tárcsa mindkét oldaláról több fénymásolatot készítettem hogy majd legyen miből válogatni. A másolat középső fix része 5 mm-es, az első és hátsó forgatható tárcsák 1.5 mm-es rétegelt falemezből készültek. (16. kép) Ezekre ragasztottam a kivágott fénymásolatokat tapétaragasztóval. A ragasztó száradása után ezeket befedtem átlátszó öntapadó műanyagfóliával. A középső tologatható lap fehér celluloid, egy annak idején a céghez (MÉM Repülőgépes Szolgálat) le nem adott szovjet navigációs logarlécből (nem tárcsából) származik. Ugyaninnen való a hátsó forgatható tárcsa közepén lévő átlátszó érdesített celluloidlap is. (15. kép) Erre a lapra lehet ceruzával rajzolni a szél nagyságát (vektor), amit aztán a tárcsával elforgatva mintegy megszerkeszthetem a széleltérítést és a föld feletti sebességet. A 12-es kép bal alsó szélén látható hogy az eredeti tárcsát 1942-ben gyártották. ORDER NO. 42-18252 (Szerintem :-) A 16-os képen látható kihajtható monokli: A navigátor egyszerűen ezzel rajzolt kört a térképen a fordulópontok köré."

Linkek a témában:
Wikipedia - E6B
Egy kései utód használati útmutatója (pdf)

Nincsenek megjegyzések: