2010. október 18., hétfő

Miért különbözik a telefonok és a számológépek billentyűzete?

Miért különbözik, azaz miért épp fordított a telefonok és a számológépek billentyűzetén, gombsorán a számok elrendezése? (Megjegyzés: a mobiltelefonok nyomógomb-elrendezése azonos a vezetékes telefonokéval, míg a számológép-szerű elrendezés a számítógépek klaviatúrájának numerikus részén köszön vissza.)

Következzék David Feldman magyarázata az 1987-ben megjelent Miért mozog az óramutató az óramutató járása szerint? c. könyvéből:

"A legismertebb elmélet szerint egy telefongyártó cég egyszerűen megfordította a számológépek gombsorát, hogy ezzel összezavarja a számológépekhez már hozzászokott embereket, hogy így lassabban tudják tárcsázni a telefonszámokat. A telefonoknak ugyanis régen még több idő kellett a hívott szám jeleinek továbbításához, így jól jött, ha az emberek lassan írják be a számokat. Ez egy jópofa teória, de sajnos nem igaz. [...]

Valójában mindkét elrendezés, a telefonoké és a számológépeké is nagyjából egyszerre, az 1960-as évek elején terjedt el általánosan. A számológépeken alulról felfelé növekvő sorrendben vannak elrendezve a nyomógombok 0-9-ig (0, 1-2-3, 4-5-6, 7-8-9), míg a telefonokon felülről lefelé növekszik 1-9-ig, és utána következik a 0. Mindkét megoldás megfigyelhető már az első prototípusokon is.

1964 előtt a számológépek főképp mechanikus ill. elektroncsöves eszközök voltak. Az első számológépek billentyűzete a régi pénztárgépekére hasonlított. A bal szélső oszlop fentről lefelé 9-től 0-ig számozódott, a következő 90-től 10-ig, majd 900-tól 100-ig és így tovább. Az ilyen régi gépek billentyűzete tehát egy óriási, 10-szer akár 9-es mátrix volt. Később a zsebszámológépeken a 7-8-9 sor került felülre, balról jobbra.

A nyomógombos telefonok megjelenése előtt a tárcsás telefonok voltak elterjedtek. A nyomógombok elrendezésében a tárcsán szereplő számokat követték, tehát az 1-et tették felülre és a 7-8-9 sort alulra. Bob Ford (AT&T, Bell Laboratórium) szerint a telefon vállalatok kikísérletezték, hogy ez az elrendezés biztosítja a számok leghatékonyabb (gyors és hibamentes) beírását.
Bob Ford elmondott egy olyan történetet is, hogy amikor az AT&T is ezt az elrendezést választotta, megkerestek néhány számológép gyártó céget, hogy megosszák velük a tapasztalatukat. Kiderült, hogy a számológép gyártók nem végeztek ilyen kutatásokat. Felvettük a kapcsolatot a Sharp-pal és a Texas Instruments-szel, két úttörő céggel ezen a területen, és úgy tűnik, hogy igaz lehet ez a történet.

A telefonok gomb-elrendezése azért is bizonyult praktikusnak a későbbiekben, mert így az ABC betűit is megfelelő sorrendben lehet rájuk írni (2 - ABC, 3 - DEF, 4 - GHI, stb.), nem kell fordított logikát alkalmazni."

(Egy saját kiegészítés a számológép elrendezés védelmében: a telefonszámok általában nem "szabályos" számok (kivéve persze a taxik vagy más cégek könnyen megjegyezhető számait), míg a hétköznapi kalkulációk során gyakran számolunk a 10-zel illetve annak hatványaival (100, 1000, stb.), és ilyenkor hasznos, hogy a számológépek billentyű-elrendezésén az 1-es és a 0 közel van egymáshoz.)

(forrás és további magyarázat: www.vcalc.net)

2 megjegyzés:

LAttilaD írta...

Akkor most már áruld el azt is, miért mozog az óramutató az óramutató járása szerint. :)

Sanyi írta...

Ez bizony jó kérdés.... :)
Ha ezt nem is, de azt már kiderítettem, hogy pl. a Margitszigeten miért az óramutató járásával ellentétes a szabályos futási irány:
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=8196