2010. október 27., szerda

Az én Casio ClassPad 300-am

A TI-92 és a HP-28C után egy Casio ClassPad 300 lett szerény, nagyjából tíz darabból álló (melybe akkor pl. a Saitek számológép-sakkgép kombómat is beleszámítottam) kalkulátor "gyűjteményem" következő darabja. Mint érintőkijelzős modell - a Sharp egy korábbi, zsákutcának bizonyult fejlesztésétől, az EL-9600-tól eltekintve - unikális a grafikus kalkulátorok között.

Nyúlánknak ható külseje és hatalmas érintőkijelzője ellenére a gép nem sokkal nagyobb az FX/CFX sorozatú Casio számológépeknél. Programnyelve fejlettebb, tartalmaz például switch/case utasítást is, és támogatja a többkarakteres változóneveket.

Maga a kijelző és az alsó részén látható menü hasonlít a Pocket Viewer készülékek megoldására - de azoktól sajnos nem örökölte a kijelző háttérvilágítását, viszont kárpótlásul karcolásállóbbra tervezték. Elsőre szokatlan, hogy az alapműveleteken kívül minden funkció kizárólag az érintőceruzával érhető el - így tán ez az egyetlen tudományos (grafikus) számológép, melyen egyetlen gombnak sincs másodfunkciója.

Ha nem is nagyságrendekkel, de valamivel gyorsabban futnak rajta a programok, mint a CFX-családon, vagy akár a TI-92-n. 3D-s függvényábrázolásban viszont sokkal gyorsabb a TI-92-nél, az ábrák mozgatása, forgatása szaggatás nélkül, folyamatosan történik. Megkockáztatom, hogy 3D-s ábrázoláshoz ez a számológép a legjobb választás.

Mindent összevetve, egy barátságos és nagy tudású, sok szempontból különleges, de - legalábbis elsőre - olykor nem a legkényelmesebben használható eszköz. A kijelző háttérvilágítása - vagy egy világítás nélküli, de kontrasztosabb display - és az érintőceruza nagyobb kiválthatósága a "valódi" gombsorral hiányzik talán a legjobban.

A gép használatát és képességeit jól szemlélteti ez a YouTube videó (ezen az utódja, a ClassPad 330 látható, de a két modell között nincs lényegi különbség).

További bejegyzések Casio ClassPad témában:
Olvasói levél - Casio ClassPad 330 vs. TI-Nspire CAS Touchpad
Kellemes Húsvéti Ünnepeket! - "tojástartó függvény" Casio ClassPad-en

Nincsenek megjegyzések: