2010. április 22., csütörtök

Érettségi és számológép III.

Egy veszprémi olvasóm a Ronix RX-7400 típusú grafikus számológép kapcsán érdeklődött, hogy lehet-e azt használni az érettségin:

"Üdv!
Érdeklődnék, hogy az egyszer már bemutatott Ronix RX-7400-as számológép használható-e az érettségin, mert sajnos erről máshol még nem kaptam pontos és megbízható információt.
Láttam régebben egy Casio számológéppel kapcsolatban már volt ilyen kérdés, szóval gondoltam egy próbát megér.
A fő ok ami miatt bizonytalan vagyok, az az, hogy elvileg ez grafikus számológép, de szöveges adatok tárolására nem alkalmas, és tudtommal nem is programozható.
Az aktuális érettségi időszakról lenne szó, levelem egy om-nél dolgozó illetékesnek is elküldöm, de mivel a blog elég megbízhatónak látszik, gondoltam itt is felteszem kérdésem a gyorsabb válasz reményében :)
K. Máté, Veszprém"

Nos, elméletileg ez a számológép is használható az érettségin, mert valóban úgy tűnik, hogy nem képes szöveges adatok tárolására (a fotóra kattintva látható is, hogy gombjai nem rendelkeznek olyan funkcióval, amely a teljes abc bevitelét lehetővé tenné, az A, B, C, D, E, F "karakterek" csupán a hexadecimális számrendszer jegyei, X, Y és M memóriák, i pedig a komplex számok képzetes része; a többi "betű" nem érhető el és nem jeleníthető meg a kijelzőn).

A programozhatósággal kapcsolatban helyesbítek, valójában programozható (lásd LRN gomb és a Calc gomb PROG másodfunkciója). Feltehetően egy egyszerű, "retro" programozási módon, az úgynevezett keystroke programming módszerrel lehet "tanítani" a készüléket, azaz a gombok bizonyos sorrendben történő lenyomását jegyzi meg, és ezt lehet újra előhívni - ez főleg bonyolult és gyakran ismétlődő számításoknál, képleteknél lehet hasznos, de jóval kezdetlegesebb módszer a komolyabb grafikus számológépek Basic vagy gépi kódú programozásánál.

Azonban mégis óvatos lennék ezzel a számológéppel, mert nagy kijelzőjével és funkciókban gazdag gombsorával - laikusabb szemmel nézve - úgy fest, mint egy komolyabban programozható (és szöveg tárolására is alkalmas) grafikus kalkulátor, s így egy kevésbé hozzáértő (azaz a számológép típusokban, ismertetőjegyekben nem annyira jártas) tanárnak esetleg magyarázkodnod kell miatta.

Remélem tudtam segíteni, jó tanulást!

(Még több érettségi témájú bejegyzés ide kattintva olvasható.)

6 megjegyzés:

Szekér írta...

Sziasztok!
Egyetemista hallgatóként vettem egy ilyen számológépet, egyelőre nagyon tetszik, de egyetlen egy hibája van, hogy nincs hozzá túl részletes leírás.
Elmeséli, hogy ezt is lehetne, meg azt is lehetne, nagyjából bele is megy a részletekbe, de ahhoz képest, amit tud a számológép, nem ad teljes leírást.
Nem is találtam a neten sem információt róla ezen az oldalon kívül.
Ha tudnátok esetleg csatolni mellé egy user's manual-t vagy használati útmutatót, vagy valaki, aki esetleg jártasabb a témában, írna róla egy két dolgot, mire is képes ez a szerkezet, azt nagyon megköszönném.

Előre is kösznöm!
Villamosmérnök

Sanyi írta...

Szia!
Sajnos részletes használati útmutatót nem tudok róla...
Ha van valamilyen programozási előismereted, akkor próbáld az alapján kiismerni a programozását.

Szekér írta...

Vannak ismereteim, persze...
Amint sikerült teljesen kiismernem a számológépet, rakok valahova fel egy általam írt használati utasítást.
De azt hiszem, ez még hosszú idő lesz, mert elég sokat tud a gép, és sok az olyan hiba, hogy valamit nem helyesen viszel be.

Azért köszönöm az infot!

Üdv:
Villamosmérnök

Sanyi írta...

Köszi, és kíváncsian várom az ismertetőt! (majd írd meg a linket, ha felteszed valahová)

Névtelen írta...

Sziasztok!Nincs meg valakinek Ehhez a géphez a használati útmutató?Vagy nem tudtok olyan oldalt ahonnan letölthető lenne?Előre is köszi annak aki tud segíteni.

Sanyi írta...

Sajnos azóta sincs információm használati útmutatóról...