2009. december 2., szerda

Érettségi és számológép

Egy olvasóm, Bálint az alábbi, érettségivel kapcsolatos kérdéssel fordult a Számológép Bloghoz:

"Szia! Már csak pár hónap van az érettségiig és szeretnék egy komolyabb számológépet beszerezni. A következő kitétel van:
Matematika: használható bármely forgalomban lévő négyjegyű függvénytáblázat, valamint szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép.
Azért kerestelek meg, mert fogalmam sincs, hogy mi számít szöveges adatnak.
A METRO-ban 5500 Ft-ért van Casio fx-570ES típusú, szerintem jó áron van a tudásához mérve, de nem tudom hogy ez elfogadott-e. Egyrészt tud karaktereket kiírni, de ennyi erővel a sima numerikus kijelzőjű gépek is kiírják a-f-ig a betűket (hexadecimális számrendszernél), vagy pl. hogy DEG.
Előre is köszönöm a választ,
Bálint"

Kedves Bálint, a Casio fx-570ES számológépet megnézve úgy látom, hogy ezt a típust nyugodtan lehet használni az érettségin. Elég komoly tudományos számológép valóban jó ár-érték aránnyal (ezért javaslom a megvásárlását), de szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas. Mert az, hogy hexadecimális számrendszernél kiírja az A-F karakteret, esetleg az X, Y változót, az M memóriát vagy az "Error" feliratot és hasonlóakat, még nem teszi lehetővé, hogy a teljes (A-Z) abc-t megjelenítse és szöveget tároljon úgy, hogy az kikapcsolva majd újra bekapcsolva is megmaradjon. Szövegek tárolására általában csak a programozható és a programozható grafikus számológépek (és adatbankok, például a 90-es években hódító "menedzser kalkulátorok") alkalmasak. A Casio fx-570ES azonban (bár teljes pont mátrix kijelzővel bír) nem grafikus számológép, és nem is programozható.
Hogy egy számológép alkalmas szövegek tárolására és memóriába mentésére, felismerheted onnan, hogy ezeknél a teljes abc-t megtalálod a gombok fölé írva (hasonlóan a másodfunkciókhoz). Egy példa: a TI-85 grafikus számológép alkalmas lenne ily módon puskázára, ezért hivatalosan nem használható érettségin (a linkre, majd a TI-85 fotójára kattintva láthatod, hogy azon a teljes abc előhívható a gombokkal).
Jó tanulást!

(Érdekesség: az Egyesült Államokban például használhatóak programozható grafikus számológépek érettségin és vizsgákon - csak a vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező eszközöket tiltják, így pl. iPhone-ra vagy más telefonra telepített számológép programokat nem lehet használni ott sem.)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Nekem is hasonló kérdésem volna, és nagy szükségem lenne a segítségedre.
Én is most májusban érettségizem, és nem vagyok benne biztos, hogy bevihetem-e a számológépemet (EL-W506 WriteView)érettségire. Nagyon sok mindent tud a gép - aminek a negyedét se használnom ki szerintem - és félek, hogy esetleg már többet is mint a megengedett, és be kéne szereznem egy másik gépet.
Tudnál nekem segíteni?
Köszönöm szépen,
Luca

Sanyi írta...

Szia Luca!
Egy hasonló számológépről már szó esett a blogban:
http://szamologep.blogspot.com/2010/04/erettsegi-es-szamologep-ii.html
Szerintem a Te gépedet is lehet használni érettségin, mivel (bár komoly masina), de nem programozható, és nem képes szöveges adatok tárolására sem.

Névtelen írta...

A EL-W506 WriteView nem tud annyi funkciót, mint az fx570es. Mivel ebben nincsenek beépítve megoldóképletek.

Névtelen írta...

Szia!
Engem is az érdekelne, hogy érettségin 100% , hogy elfogadják a SHARP EL-W506 writeview tudományos számológépet? Amiatt, is kérdezem, mivel ez írásos formában is tudja megjeleníti az adatokat. (Writeview)

Sanyi írta...

Szia!
Igaz, hogy "írásos formában" jeleníti meg az adatokat, de csak számokat és műveleti jeleket, stb, és azok sem tárolhatóak el a memóriájában, így nem lehet vele ily módon puskázni.

denes írta...

Szia!
Engem az érdekelne, hogy szerinted, a btech fg-6000 típusú számológép használható-e az érettségin? Továbbá megjegyezném, hogy emelt szinten érettségizek, és hogy ott a szóbelin használható-e ez? (Elnézve, A-Zig vannak betűk rajta, és el is lehet menteni... ha esetleg ezt nem lehet, akkor kérdésem lenne, hogy egy érettségin mennyire szokták átnézni ezeket? Mert egy laikus számára nemhiszem, hogy feltűnne, de mivel emelt szinten érettségizem, ezért felmerühlet probléma). Nem igazán lenne kényelmes most 2 hónappal az érettségi előtt váltani számológépet, meg beruházni egy újra, többezer forintokért.
Köszi :)

Sanyi írta...

Szia Dénes!
Már elég régen érettségiztem, nem tudom, mennyire figyelnek oda manapság az ilyesmire, de elképzelhető, hogy felfigyel a tanár a komolyabb kalkulátorra. Elvileg az általad említett gép nem használható érettségin, pontosan azért, amit írtál is: szöveges adat tárolására képes. Így azt javaslom, biztos ami biztos, hogy maradj inkább a bevált, egyszerűbb (nem programozható, nem grafikus) számológép(ed)nél, és akkor nem kell tartani a "lebukástól", és nem kell megtanulni egy új, bonyolultabb kalkulátor használatát sem.

Névtelen írta...

Szia!
A Sharp EL-W506X-SL típusú számológépemet használhatom középszintű érettségin??
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv.:
Anikó