2010. március 29., hétfő

Ismét egy szűzies számológépes óra

Egy újabb "szűzies" számológépes óra a Vestal-tól: Vestal Calcutron. A korábbi színes, plasztik modell után ez most egy elegánsabb, fémházas változat, kétsoros inverz lcd kijelzővel és világóra funkcióval (katt a fotóra).

(forrás: The Urban Gentleman)

2010. március 28., vasárnap

Kiegészítő ajánló lányoknak számológépes órával

Kiegészítő ajánló lányoknak még 2009 augusztusából, többek között egy pepita gombsorú Casio számológépes órával (95 dollár), amely kékeszöld színével harmonizál a többi tárggyal, mint például a Bsweet táskával (158 dollár), a felsővel (68 dollár) és a Baby Phat cipellővel (112 dollár), mely utóbbi pepita sarkával is összhangban van a Casio órával.


(forrás: hipgirlie.com)

Buddhista szellemiségű, kanyargó abakusz

Buddhista filozófia alapján épített, ívelt fémvázas szorobán fekete és fehér számolókorongokkal, mint posztmodern műalkotás.

(forrás: www.theasianwelder.com)

(Még több művészi témájú bejegyzés.)

Milton Friedman számológépes órája

Milton Friedman (lásd Wikipédia) Nobel-díjas magyar származású amerikai közgazdász, a "laissez-faire" kapitalizmus - ma már kevésbé népszerű - elvének megálmodója egy Casio C-80 vagy C-90 számológépes órával a csuklóján, valamikor az 1980-as években.

(forrás: pocketcalculatorshow.com - amely a Fluxuskondenzátor és számológépes óra c. poszt forrása is volt)

2010. március 27., szombat

Hello Kitty számológépes óra

"Szupercuki" Hello Kitty számológépes karóra - sajnos nincs nagyobb felbontású fénykép a készülékről, így a Hello Kitty design csak a csomagolás alapján következtethető.

(forrás: kaboodle.com)

(Még több Hello Kitty számológép.)

Egy éves a Számológép Fórum

Ma egy esztendős a Számológép Fórum, azaz a számológép témával foglalkozó, magyar nyelvű Google csoport. Bár kezdetben kevesen találtak rá és nehezen "indult el", ezen egy év alatt csaknem 900 hozzászólás érkezett a különféle témákhoz, és létrejött egy kis létszámú baráti közösség.

Gyere és csatlakozz Te is a Számológép Fórumhoz!

2010. március 26., péntek

Rubik kocka programok TI grafikus számológépekre

Rubik kocka programok Texas Instruments programozható grafikus zsebszámológépekre. A felső két képen egy TI-89-re írt alkalmazás látható, amely karakterekkel jeleníti meg Rubik Ernő bűvös kockáját, az alsó három képernyőképen pedig egy TI-83 Plus-ra írt kifinomultabb, 3D-s program látható.

(forrás: TIcalc.org - Rubik^3 89 és Rubik's Cube 83+)

2010. március 25., csütörtök

Abakusz vakoknak

Abakusz (szorobán) vakoknak. Érdekessége a golyók alatti, szorosan illeszkedő filcréteg, amely megakadályozza azok véletlen elmozdulását, valamint a szorobán keretén elhelyezkedő jelölőpontok.

(forrás: squarecirclez.com)

Számológép egy egyiptomi bélyeg tervén

Egy ókori egyiptomi írnok és egy retro személyi számítógép mellett egy tudományos számológép is szerepel egy egyiptomi bélyeg 1996-ban festett tervén, "piszkozatán".

(forrás: vandenhaute.net)

(Még több bélyeg témájú bejegyzés.)

2010. március 22., hétfő

2010. március 21., vasárnap

Retro számológép blackjack funkcióval

Unisonic 21 típusú számológép beépített blackjack (21-es) játékkal a 70-es évekből. A készüléknek a zsebméretű mellett létezett asztali változata is.

(forrás: handheldmuseum.com)

Módosított Casio grafikus számológép - ablakkal

Egy "modded", azaz módosított Casio CFX-9850GC Plus grafikus számológép. A ledekkel való díszítés mellett a gép gazdája egy ablakot is nyitott a kalkulátoron, mely bepillantást enged a számológép áramköreibe.

(forrás: YouTube)

(További módosított, extrém kalkulátorok itt a Számológép Blogban - a legérdekesebb talán a pipával kombinált modell.)

A pi első 145 tizedesjegye Casio grafikus kalkulátoron

A pi első 145 tizedesjegye egy Casio CFX-9850GB Plus grafikus számológép kijelzőjén (Cass Lewart Texas Instruments kalkulátorokra írt pi-meghatározó programját magam írtam át Casio Basic-re, a program forráskódja itt található).

(Még több pi témájú bejegyzés itt a Számológép Blogban.)

Művészi pi szimbólum grafikus számológépen

Véletlenszámokkal előállított, "pixel-sűrűség-átmenetes" pi szimbólum Casio CFX-9850GB Plus programozható grafikus zsebszámológépen.

(forráskód)

(További véletlenszámokkal generált átmentek, ábrák.)

2010. március 18., csütörtök

Számológép már a Bing keresőben is

Már nem csak a Google, hanem a Bing (amely a Microsoft feltörekvő keresőmotorja) is tartalmaz beépített számológépet, így a webes keresés mellett online tudományos kalkulátorként is használható.

(próbáld ki: Bing.com)

2010. március 17., szerda

Pi közelítő program TI grafikus számológépekre - akár 100 tizedesjegyig

TI-Basic nyelven írt pi közelítő program Texas Instruments grafikus számológépekre, amely akár 100 tizedesjegyig is képes meghatározni a pi értékét - igaz, ehhez TI-92-n futtatva fél órára van szüksége. A program a gyorsan konvergáló Newton-formulát használja, és TI-89, TI-92 és TI-Voyage 200 kalkulátorokon működik.

(forrás: TIcalc.org)

További pi közelítő programok - bár ezek véletlenszámokkal működnek, és csak néhány tizedesig képesek megközelíteni a Ludolph-féle számot:
Buffon tűs módszere TI-Nspire számológépre
Markov-féle pi közelítő program
Direkt pi algoritmus Casio grafikus számológépen

Szorobános történet a 60-as évekből

Szorobános epizód a Popular Electronics (Népszerű Elektronika) magazin Carl és Jerry kalandjai c. novella-sorozatában, 1963. márciusából.

(forrás: home.gwi.net)

MacGyver számológépes órája

Angus MacGyver, a 80-as évek televíziózásának találékony titkosügynöke is hordott számológépes órát, ahogy a - kissé elmosódott - képernyőképen látszik. A kontúrok alapján egy Casio modellről lehet szó.

(forrás: MacGyverOnline.com)

Mandelbrot fraktál TI-Nspire grafikus számológépen

Mandelbrot fraktált megjelenítő alkalmazás TI-Nspire grafikus számológépre - és még sok más látványos program a Texas Instrumens innovatív kalkulátorára.

(forrás: lafacroft.com/nspire)

(Még több Mandelbrot fraktál itt a Számológép Blogban.)

2010. március 15., hétfő

Számológépes órák Bollywood-ban

Számológépes órák az 1984-ben készült, Purana Mandir (Az öreg templom) c. alacsony költségvetésű indiai ("bollywood-i") romantikus horror-vígjáték-drámában.

(forrás: BollywoodFugly.blogspot.com)

(A Purana Mandir c. film adatlapja az IMDb.com-on.)

(És ami Hollywood hírességei körében is népszerű: Timebandits órák, csuklópánttal ötvözve.)

Szorobánnal számoló japán diákok 1920-ban

Szorobánnal (japán abakusszal) számoló diákok egy 1920. április 23-án készült fényképen.

(forrás: aboutjapan.japansociety.org)

Számológép egy elhagyott magtárban

Ahol a texasi láncfűrészes is otthonosan érezné magát: egy omladozó, lepusztult magtár valahol az Egyesült Államokban, előtérben egy régi, asztali számológéppel.

(forrás: Flickr)

(További elhagyott számológépek, New York-tól Csernobilig.)

2010. március 13., szombat

Wenger számológépes óra

Cirkuláris logarléces óra a Victorinox konkurensétől, a Wenger svájci bicskagyártótól (a Wengert 1893-ban alapították, 9 évvel a nagy vetélytárs létrehozását követően. A logó mellett a két cég jelmondata is hasonló: "The Genuine Swiss Army Knife" - Wenger, és "Makers of the Original Swiss Army Knife" - Victorinox).

(forrás: wenger.ch)

(Bővebben a Wengerről és a Victorinoxról a Wikipédiában.)

(Még több logarléces óra itt a Számológép Blogban.)

2010. március 12., péntek

Calcron tudományos számológépes óra a Playboy magazinban

Calcron tudományos számológépes óra a Playboy magazin 1975. júniusi számának ajándék ajánló rovatában. 600 dollárba került (összehasonlításképp: a Playboy pedig 1 dollár 25 centbe).

(forrás: ledlightray.com)

Ajánló:
A logarléccel elfenekelt diáklány
További Calcron számológépes órák

David Turpin design számológépe

A képen David Turpin francia formatervező asztali számológép terve látható. A nemesen egyszerű kalkulátort a kijelző és az alatta lévő fekete sáv (talán napelem-cella) által bezárt szög, valamint a teljes felületet kihasználó, élénk színű gombsor teszi izgalmassá. Az inverz (sötét alapon világos számjegyekkel dolgozó) kijelző mellett a rejtélyes, nagy szürke 7-es szám a gép típusjelzése lehet, és kissé zavaró.

(forrás és további fotók: Industrial Design Served)

Kínai óramobil (M700) mint számológépes óra

Kínai noname karóra-mobiltelefon mint számológépes óra (2007-es modell). A fotót a malajziai Penang város Tesco hipermarketében készítette valaki 2008. januárjában.

(forrás: Flickr)

(YouTube videó a készülékről)

2010. március 11., csütörtök

Buffon pi közelítő módszere TI-Nspire grafikus számológépen

Buffon gróf "tű dobálós" pi közelítő módszerének modellezése TI-Nspire programozható grafikus zsebszámológépen.

(bővebben a Pi Blogban)

További pi közelítő módszerek itt a Számológép Blogban:
Markov-féle pi közelítő program
Direkt pi algoritmus

2010. március 10., szerda

Levis számológépes óra

Levis márkájú számológépes óra, feltehetően a 80-as évekből vagy a 90-es évek elejéről. Ez a Levis azonban nem keverendő össze a Levi's-szel (tehát az elsősorban a divatvilágból, ruházati termékeiről ismert Levi Strauss-szal - amely egyébként órákat is gyárt, de kalkulátoros modellel még nem rukkolt elő), hanem olcsó elektronikai termékek viselték a nevét.
A retro karórát a Vatera.hu online aukciós oldalon 1800 Ft-ért kínálja eladásra gazdája.

(forrás: vatera.hu)

2010. március 9., kedd

Új Nspire modell: TI-Nspire Touchpad

Megérkezett a Texas Instruments legújabb grafikus számológépe, a TI-Nspire CAS Touchpad. Látható, hogy az előző Nspire modellekhez képest nem csupán színében újult meg, hanem a billentyűzetét is átgondolták a texasi mérnökök: például a korábban a többi nyomógomb között elszórt alfa-nyomógombokat most külön blokkba rendezték, és a készülék alsó részén helyezték el (a korábbi TI-Nspire modell ide kattintva látható, az új, Touchpad változat pedig ide kattintva szemlélhető meg jobban).

(forrás: education.ti.com)

(Godly Dominion - Egy bővebb poszt az új TI-Nspire Touchpad kalkulátorról, és további TI-Nspire információk.)

2010. március 8., hétfő

Partra vetett számológép roncs

Művészi erejű, filozófikus fénykép egy zsebszámológép tengerparti köveken pihenő maradványairól.

(forrás: Flickr)

2010. március 7., vasárnap

Breitling Navitimer limitált kiadás

A Breitling Navitimer cirkuláris logarléces óra limitált, a cég 1884-ben történt alapításának 125. évfordulójára, 2009-ben kiadott változata. Érdekessége a "lyukacsos" acél óracsat.

(forrás: professionalwatches.com)

Számológép figurák pixel-mosollyal

John Knox kézzel készült, művészi zsebszámológép figurái bájos pixel-mosollyal a kijelzőjükön.

(forrás: Flickr)

(hellobrute.com - by John Knox)

Törött abakusz egy félig lebontott iskolában

Törött abakusz (szorobán) Peking Caishikou negyedében, egy félig lebontott iskolában.

(forrás: Flickr)

Hasonló bejegyzések:
Abakusz egy csernobili osztályteremben
Abakusz egy elhagyott szobában

2010. március 6., szombat

Louis Erard tudományos számológépes óra

A Calcron tudományos számológépes órának létezett egy elegánsabb, Louis Erard márkanéven kiadott változata is (bal oldali fotó). A hetvenes évek közepén megjelent órák különlegessége (a tudományos funkciók mellett) az oldalukon látható napelem-cella.

(forrás - és további napelemes karórák: watchismo)

(A Louis Erard órák hivatalos oldala: www.montres-louiserard.ch.)

Ventura Loga számológépes óra

Ventura v-matic Loga cirkuláris logarléces óra. A gyönyörű, letisztult szerkezet ára elég borsos: 2650 euro.

(kép forrása: Xtreme mean time fórum)

(További logarléces órák itt a Számológép Blogban.)

Grafikus számológép a jövőből

Az előző bejegyzés képzeletbeli TI kalkulátora után kedvet kaptam, és én is elképzeltem (s lerajzoltam) a jövő grafikus számológépét. A jelenleg kapható gépektől többek között a nagy felületen elhelyezkedő napelem-cellák, a lecsukható grafikus kijelző (amely így védi a megjelenítőt, és kisebb méretűvé, könnyebben hordozhatóvá teszi a készüléket), valamint a másodlagos hétszegmenses kijelző különbözteti meg. A készülék így egyszerűbb számológépként és komplex programozható grafikus kalkulátorként is használható. Hátoldalán lehet vonalkód/QR-kód stb. leolvasó, és vezetéknélküli kapcsolattal rendelkezhet.

TI Algebra grafikus számológép prototípus

TI Algebra: egy "képzeletbeli" Texas Instruments grafikus számológép még 2004-ből. Érdekessége a szétcsúsztatható formaterv a rejtett gombokkal - így a kalkulátor egyszerűbbnek, kompaktabbnak tűnik a klasszikus grafikus kalkulátoroknál.

(forrás: www.hcii.cmu.edu)

2010. március 3., szerda

Fortis B-47 számológépes óra

Fortis B-47 típusú óra, amely - a cirkuláris logarlécnek köszönhetően - számológép funkcióval is fel van vértezve. A körbefutó logarléc skáláján - a többi "logarléces órához" hasonlóan - a pi értéke és néhány mértékegység-átváltási paraméter is megtalálható.

(forrás: oramutato.blog.hu)

Hasonló cirkuláris logarléces órák korábbi posztokban:
Breitling, Juvenia és Heuer.

Retro számológépes órák a Csillagközi romboló c. sci-fiben

LED kijelzős számológépes órák a Csillagközi romboló (Battlestar Galactica) c. sci-fi tévésorozatban, a 70-es évek végéről, 80-as évek elejéről. A márkajelzés nélküli karórák egy CompuChron modellre hasonlítanak (a gombok elrendezése teljesen megegyezik).

(forrás: ledwatches.net)

Ajánlott bejegyzés: Fluxuskondenzátor és számológépes óra - kalkulátoros órák a Vissza a jövőbe c. filmben.

2010. március 1., hétfő

Lóversenyfogadók számológépei

Retro logarlécek és elektronikus zsebszámológépek a lóversenyfogadás szolgálatában - ilyen speciális célszámológépek gyűjteményére lelhetünk a linkre kattintva.

(forrás: Bookies & Bookmaking)