2012. november 5., hétfő

Akiknek nem kell számológép

Léteznek olyan emberek, akiknek nincs szükségük számológépre, ők azok, akik fejben, néhány másodperc alatt is el tudnak végezni összetett számításokat. Ebből a "sportból" világbajnokságot is rendeznek, melynek gyermek kategóriáit idén két német diák, a 12 éves Martin Drees és a 17 éves Andreas Berger nyerte.

A németországi Münsterben a hét végén megrendezett versenyen Drees a 8-12 évesek korosztályában, Berger a 13-17 évesek kategóriájában diadalmaskodott. Utóbbi már harmadszor lett világbajnok korosztályában. Drees és Berger 35 másik fejszámoló zsenivel mérte össze tudását, akik nyolc országból érkeztek.

A versenyzőknek két óra alatt 43 oldalnyi matekfeladatot kellett fejben megoldani. Ezek között volt törtekkel való művelet, gyökvonás, többjegyű számokkal való számolás. Berger egyik feladata volt, hogy a 7 533 198 436-os számból gyököt vonjon számológép és papír használata nélkül. A választ - 86 794 - 14 másodperc alatt megadta.

A feladatokat Gert Mittring, kilencszeres felnőtt fejszámoló világbajnok, a Münsteri Egyetem szakemberei ás az Andres-Mohn Alapítvány állította össze.

(forrás: index.hu)

Ajánlott bejegyzések:
Fejben szorobán
Gyorsabb, mint a számológép - Pataki Ferenc
Fejszámolás (könyv)

Nincsenek megjegyzések: