2010. december 5., vasárnap

Az én HP-19B II-m

Nemrég sikerült megszereznem a HP-28C programozható grafikus zsebszámológép testvérmodelljét, az üzleti számításokra kihegyezett HP-19B Business Consultant II-t. Külsőre szinte teljesen megegyezik a 28C és a 19B II, összecsukva (merthogy könyvszerűen becsukható gépekről van szó) csak nüansznyi különbségek vannak: például a fémesen csillogó Hewlett-Packard felirat színe a 19B II-n inkább aranylóbb, és keretben helyezkedik el.

A 19B II-t 1986-ban gyártották Indonéziában (a 28C az Egyesült Államokban született 1987-ben). Míg a 28C elég csendes és masszív jószág, a 19B II nyitáskor, összecsukáskor egy kissé nyikorog, és egy apró szépséghibája is van: az elemtartó fedél mellett van egy apró repedése, ami típushiba lehet, hiszen egy német gyűjtő oldalán is ezt találtam egy ilyen kalkulátor jellemzésében: "Condition: very good but housing broken next to the battery latch."

A kalkulátor különlegessége a beépített demo mód, amely a számológép képességeit mutatja be (lásd YouTube videó). Memóriája 6 kilobyte, azaz a 28C memóriájának háromszorosa. Bár a hagyományos értelemben nem programozható, képleteket tárolhatunk benne, és ezekkel képes műveleteket is végezni (pl. megtanítható arra, hogy KERULET = 2 * PI * SUGAR, és így a kerület ismeretében meghatározza a sugarat, vagy a sugár ismeretében a kerületet). Van beépített órája és naptára is, és hat emlékeztetőt is beállíthatunk, azaz a kért időpontban hangjelzést ad, és kiírja az előre beállított szöveget (pl. TALALKOZO, stb.)

Összességében egy nagyon kedves RPN számológép (de akár hagyományos üzemmódban is számolhatunk vele), néhány fontosabb tudományos funkcióval, képlet-programozással, mértékegység- és pénznem-átváltásokkal, üzleti számításokkal és diagram-ábrázolással, valamint néhány "menedzser-kalkulátor funkcióval" (óra, emlékeztető, szöveges adatok tárolása). És mindez a tudás egy becsukható, a HP-28C-vel és 28S-sel azonos készülékházban lakik.

Ajánlott bejegyzések:
Az én HP-28C-m
Az én Casio ClassPad 300-am
Az én TI-92-m
Rajzom az első grafikus számológépemről

Nincsenek megjegyzések: