2010. június 28., hétfő

Az én TI-92-m

Közel egy hete van birtokomban egy TI-92, ami igazi különlegesség: egy QWERTY billentyűzettel (gombsorral) rendelkező, Texas Instruments gyártmányú programozható grafikus számológép. Ahogy a kézikönyve, használati utasítása címlapján olvasható: "The math power of a computer with the indepence of a graphing calculator" azaz "Egy számítógép matematikai ereje, egy grafikus zsebszámológép függetlenségével (hordozhatóságával)".

A szerkezet 1995-ben jelent meg, így ma már szinte muzeális kütyünek számít. QWERTY gombsorával és méretével tulajdonképpen egy evolúciós zsákutca a zsebszámológépek fejlődősének fáján (vagy térképén, ha már zsákutca), mert bár született két utódja, a TI-92 Plus (1998) és a TI-Voyage (2002), azóta azonban nem került gyártósorra hasonló felépítésű TI modell, a többi gyártó pedig (Casio, Hewlett-Packard, Sharp) soha nem is rukkolt elő ilyen óriás-zsebszámológéppel. Jobban belegondolva a TI-92 a 80-as évek "zsebszámítógépeinek" (melyeket ma inkább "programozható tudományos számológép"-ként határoznánk meg) "jóllakott óvodás" küllemű unokájának is tekinthető.

Az én példányom első tulajdonosa bizonyos Gerald Fränzel volt (vélhetően még a 90-es évek közepén), aki még a nevét is belekarcolta a gép elemtartó-fedelének belső oldalába és a védőtokba - ezekről a gépbe karcolt betűkről, ákombákomokról Ottlik Géza Iskola a határon c. regényéből az iskolapadokra, tanszerládákra karcolt rovátkák és a régi tankönyvekbe írt nevek jutottak eszembe. Hogy Gerald Fränzel után kihez került a gép, azt nem tudni, az viszont biztos, hogy előttem már volt két magyar tulajdonosa: az ismerősöm, akitől vásároltam, és az a valaki, akivel ő cserélte korábban. Tehát én már legalább a negyedik gazdája vagyok.

Az egyik tulajdonos egy minimális "moddingot", átalakítást is eszközölt a gépen: fúrt egy lyukat a készülékre, amin keresztül akár hálózatról is üzemeltethető, nem csak elemről (ez valóban apró átalakítás ahhoz képest, hogy van, aki egy komplett pipát épít a grafikus számológépébe).

A több mint 500 oldalas használati útmutatóban pedig egy "Park City High School - Mathematics Department" pecsét is található, arra utalva, hogy a könyv karrierjét egy amerikai középiskolában kezdte (akár ezzel a kalkulátorral együtt, vagy akkor még külön).

A TI-92-ről az első benyomásaim: óriás kijelző tintakék pixelekkel, a legendás Texas Instruments logo (Texas állam térképe, benne egy "t" és egy "i" betű), kedvesen bumfordi külső... A tudása pedig egyszerűen lehengerlő - legalábbis korának, azaz a 90-es évek közepének FX, CFX sorozatú Casio grafikus számológépeihez képest mindenképp. A készülék érdekessége még a "Made in Italy" felirat, amely arról tanúskodik, hogy a kilencvenes évek közepén előfordult, hogy egy elektronikai kütyüt nem Kínában vagy más távolkeleti országban gyártottak, hanem valahol Itáliában. Igaz, Olaszországban hagyománya van a számológép- és irodatechnika-iparnak, gondoljunk csak az Olivetti márkára.

Azt hiszem jó vásárt csináltam, hiszen egy új, hasonlóan komoly matematikai és programozhatósági képességekkel, lehetőségekkel bíró grafikus számológép árának töredékének jutottam ehhez az egyszerre muzeális és örök kalkulátorhoz. Bízom benne, hogy sokáig tökéletesen működőképes állapotban marad (korát eddig csupán burkolatának kopása mutatja - szerencsére a nyomógombok feliratai sértetlenek), és segít elmélyíteni a zsebszámológépekkel ill. azok programozásával, "lelkivilágával" kapcsolatos ismereteimet.

Ajánlott bejegyzések:
Interjú Litauszky Györggyel (akinek a TI-92 programozása a hobbija)
Pi közelítő program TI-92-re
Emlék egy régi Texas Instruments prospektusról

Nincsenek megjegyzések: