2010. május 27., csütörtök

Olvasói levél - Casio ClassPad 330 vs. TI-Nspire CAS Touchpad

Egy megtisztelő olvasói levelet kaptam ma, és igyekeztem rá választ adni:

"Tisztelt Címzett! Rendszeresen vissza-vissza térek számológép blogjára - amihez gratulálok - s ami meggyőzött arról, hogy megfelelő embernek teszem fel a következő kérdést. Ön szerint melyik számológépet lenne érdemesebb választanom:
- Casio ClassPad 330 vagy
- TI Nspire CAS Touchpad?

Mérnöki számítások elvégzéséhez használnám, munkám során fontos a 2 és 3D függvényábrázolás, valamint a fejlett CAS képesség differenciálegyenletek megoldása miatt.
Eddig még csak a Casio volt kezemben néhány rövid percre, ebben rendkívül tetszett az érintőkijelző. A gépek általam ismert előnyei: Casio: érintőkijelző, itthon és Európában elterjedt, itthoni márkaképviselet, korábbi jó tapasztalatok a márkával. TI: újabb modell, nagyobb felbontású és fejlettebb kijelző, nemzetközi szinten és interneten elterjedtebbnek tűnik. Mivel mindkettő borsos áron kapható, nem szeretnék bakot lőni. Kérem segítsen tanácsával.
Tisztelettel: F. K."

Tisztelt F. K., köszönöm megkeresését. Nem könnyű a válasz, a két kalkulátor objektív összehasonlítása. A Casio ClassPad 330-nál a könnyű kezelhetőséget, a fejlett 3D ábrázolást és a teljes körű programozhatóságot emelném ki, mint előnyt (egy videó a készülékről, és egy angol nyelvű topik a témában, ahol - némileg hazabeszélve persze - a Casio Classpad előnyeit elemik ki a TI-Nspire kalkulátorral szemben).
A Casio hátrányának az olcsóbb hatást keltő külsőt, és a kijelző sérülékenységét tartom (legalábbis a korábbi, hasonló módon működő Casio eszközöknél, pl. a Casio Pocket Viewer sorozatnál a kijelző az érintőceruzától egy idő után összekarcolódott, nem tudom, hogy ez a jelenség a ClassPad 330-nál is megfigyelhető-e).
A TI-Nspire CAS Touchpad valóban újabb modell. Előnye többek között a jobb kijelző (szürkeárnyalatos, és a ClassPad 160x240 pixelével szemben 320x240 pixel méretű), a minőségibb külső. Hátránya a (legalábbis elsőre) nehézkesebb kezelhetőség és a programozhatóság korlátozottsága.
Ha nem ragaszkodik ehhez a két készülékhez, ajánlom még figyelmébe pl. a TI-89 és a HP-50g grafikus számológépeket is, mint lehetséges alternatívákat. Ezt a kettőt is a legjobb számológépek közé sorolják, akár a TI-Nspire és a Casio ClassPad elé is helyezve őket.
Kérdésének nyitok egy topikot a Számológép Fórumon is, ott még részletesebb választ kaphat, hiszen a fórumot rendszeresen látogatja TI-Nspire, Casio ClassPad ill. TI-89 és HP-50g (vagy kompatibilis típusú) számológép tulajdonos, és az ő válaszaik, gondolataik még többet segíthetnek a döntésben.

Nincsenek megjegyzések: