2010. február 19., péntek

Interjú Menyhárt László Gáborral a grafikus számológépekről

Következzék egy interjú Menyhárt László Gáborral, aki a 2000-es évek elején a programozható grafikus kalkulátorokról írta a szakdolgozatát. Mint válaszaiból kiderül, azóta eléggé eltávolodott a zsebszámológépektől, és a számítástechnika más területei felé fordult.

- Szia! Olvastam a grafikus számológép témakörben, 2002-ben írt
szakdolgozatod az ELTE weboldalán. Hogy jött az ötlet, hogy a grafikus zsebszámológépekről írd a szakdolgozatod?
- Az ELTE-n matematika-fizika tanári szakon végeztem 2002-ben, majd informatika tanárin 2003-ban. Az első szakdolgozatomnak is már olyan témát próbáltam választani, ami az informatikához közelebb áll, mert az jobban érdekelt. Így jött az ötlet, hogy grafikus kalkulátorokkal és azok programozásával foglalkozzak.

- Foglalkozol még számológépekkel? Milyen grafikus számológépe(ke)t használsz?
- Azóta nem foglalkozom grafikus kalkulátorokkal, sem programozásukkal, így nem is használok semmilyen grafikus kalkulátort.

- A szakdolgozatodban szerepelt néhány kalkulátor-program is. Melyik - zsebszámológépre írt - programodra vagy a legbüszkébb?
- Büszke nem vagyok egyik zsebszámológépre írt programomra se, hiszen ennyi év távlatából visszatekintve, az az egy év ezzel való foglalkozás nagyon kevésnek bizonyult és csak megmosolyogtató próbálkozásaim voltak. :)

- Tanítasz valahol?
- Azóta az ELTE-n tanítok tanársegédként, PhD abszolutóriumot szereztem és most az XML témakörében kutatok.

- Hogy látod, mennyire elterjedtek napjainkban a grafikus számológépek a középiskolákban és a felsőoktatásban?
- A grafikus kalkulátorok elterjedésének megbecslésébe nem mernék belevágni, hiszen középiskolai tapasztalatom nincs, az ELTE Informatikai karán pedig nem láttam senkinél, hiszen ott számítógépeket használ mindenki. Most inkább azt kezdem észrevenni, hogy egyre több diáknak van saját laptop-ja, notebook-ja, netbook-ja vagy okos telefonja. Pont ezért nem is adok túl nagy jövőt a programozható kalkulátoroknak, mert egyre olcsóbban lehet, egyre kisebb méretű általánosabb célú eszközöket vásárolni.

- Mit gondolsz a TI-Nspire-ről?
- A TI-Nspire-t nem ismerem, csak a TI-89-est és TI-92-es sorozatot használtam annak idején.

- Köszönöm szépen az interjút!

(Az interjú ötletét és több kérdését a Számológép Fórum egyik törzstagja, Pipás vetette fel, miután a neten rátalált Menyhárt László Gábor szakdolgozatára. Pipással, azaz Litauszky Györggyel itt olvasható egy interjú.)

Nincsenek megjegyzések: