2009. október 11., vasárnap

HP-65 az űrben és a Mount Everesten

A HP-65 az a Hewlett Packard programozható tudományos zsebszámológép, amely az űrben járt, valamint a Mount Everest csúcsán is végeztek vele navigációs és magassági számításokat. A Forbes magazin szerint egyik annak a 20 tárgynak, amely megváltoztatta a világot (katt a képre a nagyobb fotóért).

(És egyben a világ legdrágábban forgalomba került zsebszámológépe.)

(boingboing)
(jkOnTheRun)

2 megjegyzés:

Unknown írta...

HP-35 nem volt programozható - az a HP első zsebszámológépe volt. Ami a képen is látható, az egy HP-65. És valóban megváltoztatta a világot! :)

Érdekes, hogy van magyar vonatkozása is a dolognak: a Gellérthegyi Víztározó medencéjének alakját szintén egy ilyen típusú zsebszámológéppel számították ki, mégpedig a BME Áramlástan Tanszékén. Dr. Lajos Tamás, aki nemrégiben ennek a tanszéknek a vezetője volt, mesélte egyik előadásán, milyen nagy hatással volt rá, hogy kapott egy ilyen zsebszámológépet és azon megírhatta a medence alakját kiszámoló programot.

Amennyiben lesz rá érdeklődés, összehozhatunk egy rövidke találkozót, de legalább egy email-váltást vele, hogy megismerjük a teljes történetet, talán még képeket is készíthetünk a masináról.

Egy másik érdekesség: a Feigenbaum-állandót, ami a dinamikai rendszerek viselkedésének vizsgálatában alapvető jelentőségű, 1976-ban egy HP-65-re írt programmal volt elsőként kiszámítva. Már nyomoztam utána, de az eredeti programlistát még nem találtam meg...

Sanyi írta...

Köszönöm szépen a helyesbítést, már javítottam is.