2012. április 21., szombat

A zsebszámológépek számítási kapacitásának alakulása, részesedése

Egy érdekes kimutatást olvastam egy cikkben arról, hogy hogyan alakult a számológépek számítási kapacitása a többi hardver (személyi számítógépek, telefonok, játékkonzolok, stb.) számítási kapacitásához képest:

1986-ban, a zsebszámológépek hőskorában az összes számítási kapacitás 40%-át a zsebkalkulátorok tömege tette ki, míg a PC-k 33%-ot, a szerverek 17%-ot, a játékkonzolok pedig 9%-ot hasítottak ki a tortából.

2000-re a számológépek számítási kapacitása ebben az összehasonlításban kimutathatatlanná zsugorodott, míg a PC-k 86%-ra ugrottak, a telefonok, PDA-k pedig 3%-ot értek el (itt nem szerepelnek a játékkonzolok, de nyilván a maradék 11 százalék nagyrészt az övék).

2007-re a PC-k adták a világ összes számítási kapacitásának 66%-át, tehát szerepük ebben e tekintetben csökkent, míg a játékkonzolok kapacitása 25%-ra, a telefonoké pedig 6%-ra emelkedett. A tendencia pedig nyilván folytatódik: a telefonok, okostelefonok processzorainak részesedése tovább nő, míg a hagyományos személyi számítógépeké csökken, mígnem aztán a zsebszámológépekhez hasonlóan szinte el nem tűnik.

(forrás: tested.com)

Ajánlott bejegyzés:
Demotiváló: az iskola és a számológép

2012. április 9., hétfő

Tudományos számológép a Google App Engine rendszerben

Tudományos kalkulátor alkalmazás, mely a Google App Engine rendszerben fut, azaz azt az infrastruktúrát használja, amit a Google saját alkalmazásai is. Az online számológép előzménylistával is rendelkezik, különlegessége pedig a tökéletes átméretezhetőség, azaz teljes mértékben alkalmazkodik a kijelző, képernyő méretéhez.

(forrás: scientific-calculator.appspot.com)

Ajánlott bejegyzések:
HTML5 alapú online tudományos számológép
Online tudományos számológép 7 kilobyte-ból