2011. október 28., péntek

Hitelkártya méretű számológép iPhone-ra

A világ első hitelkártya méretű számológépét, az 1978-ban megjelent Casio LC-78-at felelevenítő kalkulátor alkalmazás az Apple okostelefonjára. A múltidéző program egy dolláros áron letölthető az AppStore-ból.


Tipp:

(További iPhone és Apple témájú posztok itt a Számológép Blogban.)

2011. október 27., csütörtök

Logarléc gyűrű

A világ egyik legapróbb számolóeszköze: logarlécként használható gyűrű.

(forrás: Wikipédia)

(További ékszerek itt a Számológép Blogban.)

Ajánlott bejegyzések:

2011. október 17., hétfő

Számológép agyú robotok egy szovjet gyermekkönyvben

Stanislav Zigunenko illusztrációja egy 1989-ben megjelent, Szia, én robot vagyok! c. szovjet gyermekkönyvben.

A képen kedves, számológép agyú robotok láthatóak, anya a gyermekével: a szülőnek még abakusz (szcsoti) van a fejében, az utódjának viszont már egy tudományos zsebszámológép - ezzel utalva a számítástechnika rohamos fejlődésére.

(forrás: 50watts.com)

Ajánlott bejegyzések:
Abakusszal számoló robot
Texas Instruments grafikus számológép alapú robot
Robottá változó számológépes óra
Abakusz egy csernobili osztályteremben

Me Gusta önarcképe egy számológép kijelzőjén

Me Gusta benyomja egy számológép hétszegmenses kijelzőjét, melyen így a saját arcképe jelenik meg.

(forrás: artige.no)

Ajánlott bejegyzések:

2011. október 8., szombat

Szorobán a cukorkásdobozban

Egy apró, házilag készített szorobán, melynek keretéül és házául az Altoids borsmenta cukorka doboza szolgál. A fémdobozon kívül még gyöngyökre, fémrudakra és falemezekre volt szükség a számolóeszköz elkészítéséhez.


Ajánlott bejegyzések:

Demotiváló: az iskola és a számológép

Egy "demotivációs kép" az oktatásról, a számológépekről és a jövő megjósolhatatlanságáról (hiszen a 80-as, 90-es években még nem lehetett előre látni, hogy hamarosan az emberek szinte mindenhová magukkal visznek egy eszközt, ami számológépként is használható).

(Kiegészítés: akit érdekel a fejszámolás, ide kattintva olvashat azon kevesekről, akik tökélyre fejlesztették ezen képességüket.)

Ajánlott bejegyzések:

2011. október 7., péntek

Steve Jobs és a Macintosh beépített számológépe

Tegnapelőtt hunyt el Steve Jobs, az Apple egyik alapítója, hosszú ideig elnöke, az iPod, az iPhone, az iPad és még számos kütyü atyja, a Pixar stúdió (ahol például a Toy Story is született) vezérigazgatója, az informatikai és a szórakoztatóipar kiemelkedő alakja. Következzék egy számológéppel kapcsolatos történet Steve Jobs-ról.

Andy Hertzfeld visszaemlékezése 1982-ből:

"Chris Espinosa az Apple egyik legkorábbi és legfiatalabb alkalmazottja volt. A kezdetek kezdetén, 1976-ban, 14 évesen kezdett el dogozni az Apple-nél, de aztán két évvel később otthagyta a céget, hogy a Berkeley Főiskolára menjen. A tanév alatt azért szabadúszóként továbbra is dolgozott az Apple-nek, megírt például egy egyszerűsített felhasználói kézikönyvet az Apple II számítógéphez (a legendás, jóval részletesebb, de nehezebben érthető "Vörös Könyv" helyett).

1981 nyarán Steve Jobs meggyőzte Chris-t arról, hogy halassza el tanulmányait a főiskolán, és jöjjön vissza az Apple-höz dolgozni teljes munkaidőben. Steve azzal érvelt, hogy a főiskolát bármikor folytathatja, azonban a Macintosh szoftverének fejlesztésére csak most az egyszer van lehetősége. Chris belement a dologba, és 1981 augusztusától ő felügyelte a Macintosh dokumentációját.

Azonban a Macintosh műszaki dokumentációjára azonnal szükség volt, mivel az ütemterv szerint a külső fejlesztőknek csak pár hónapjuk maradt arra, hogy szoftvereket írjanak a rendszerre. Mivel a Macintosh legfontosabb része a Quickdraw grafikai csomag volt, Chris úgy döntött, hogy annak dokumentációjával kezdi a munkát.

Chris egy demo programot akart írni, hogy ezzel is segítse a Qickdraw megértését. Elhatározta, hogy egy számológépet rajzol.

Dolgozgatott a számológéppel, és úgy tűnt, hogy egész jól néz ki. De az igazi, kemény próba csak ezután jött: megmutatni Steve-nek, hogy mit szól hozzá, hiszen ő volt a cég "esztétikai iránytűje".

Mindannyian köré gyűltünk, amikor Chris megmutatta a számológépet Steve-nek, majd visszafolytott lélegzettel vártuk a reakcióját.
- Kezdetnek nem rossz - mondta Steve, majd így folytatta: "De alapvetően mégiscsak pocsék. A háttér színe túl sötét, rossz a vonalak vastagsága, és túl nagyok a gombok."
Chris megígérte, hogy változtat a számológépen, Steve észrevételeinek megfelelően. Pár nap múlva újra megmutatta a kalkulátort, de Steve-nek újabb és újabb kifogásai voltak. Végül Chris-nek nagyszerű ötlete támadt.

Másnap ahelyett, hogy egy új számológép rajzzal állt volna elő, új megközelítésbe helyezte a kérdést, amit "Steve, építsd meg a saját számológéped, haver"-nek nevezett el. A kalkulátor szinte minden tulajdonságát szabadon, menüből beállíhatóvá tette, így például a vonalvastagságot, a gombok méretét, a háttér mintáját, stb.

Amint Steve megkaparintotta Chris új, paraméterezhető felületű kalkulátorát, rögtön játszani kezdett a beállításokkal. Miután vagy tíz percig próbálgatta, talált egy olyan beállítást, ami tetszett neki. Amikor aztán néhány hónappal később leprogramoztam a működőképes számológépet (a matematikai hátterét Donn Denman írta), akkor Steve beállításait építettem bele, és hosszú évekig ez volt a Macintosh alapértelmezett számológépe, egészen az OS 9-ig."

(forrás: folklore.org)

Ajánlott bejegyzés:

(További Apple témájú bejegyzések itt a Számológép Blogban.)