2011. április 30., szombat

Manga ihlette Sharp számológépek

Sharp asztali számológépek, melyeket a Bandai Namco szórakoztató- és játékipari céggel közösen tervezett a gyártó. A kalkulátorok az Evangelion, K-On, valamint Shima Kosaku kapitány című mangák szereplőivel, elemeivel vannak díszítve.

(forrás: en.akihabaranews.com)

(További Sharp és design témájú bejegyzések itt a Számológép Blogban.)

2011. április 24., vasárnap

Az IBM cipősdoboza, avagy beszédfelismerő számológép 1964-ből

A képen az IBM Shoebox, azaz Cipősdoboz nevű szerkezete látható, mely az 1964-es Seattle-i világkiállításon mutatkozott be (mellette pedig az egyik alkotó, Dr. E. A. Quade). Ez volt a világ első beszédfelismerő számológépe, és a mai beszédfelismerő rendszerek előfutára. A kalkulátor felismerte a kimondott számjegyeket és műveleteket ("plus", "minus", stb.), a "total" szó kimondására pedig kinyomtatta a számítás eredményét.

(forrás: ibm.com)

2011. április 23., szombat

Ingyenes kézírásfelismerő tudományos számológép iPhone-ra

Bár a legtöbb iPhone-ra készült számológép alkalmazás nem drága (többnyire 1 dollár), íme egy teljesen ingyenes változat, a Calculator+. A tetszetős, letisztult felületű program kétsoros, tankönyvi ábrázolásra képes "kijelzőt" kapott, a számokat pedig "kézírással" is beírhatjuk. Az okostelefon mellett az Apple táblagépén is használható az alkalmazás.

(forrás: AppStore)

(Még több kézírásfelismerő kalkulátor itt a Számológép Blogban.)

Olvasói levél - melyik számológépet válasszam?

Egy olvasómtól, Zsolttól kaptam az alábbi levelet:

"Szia! Az Érettségi és számológép IV. című cikkhez tettem egy hozzászólást "Zsolt" aláírással.

Én már régen érettségiztem, '96-ban, de nemrég újból előkerült a számológép téma. Eléggé rögös volt az út, de az első lépés ez az oldal volt: www.rotorman.hu. Ha megnézed, akkor van itt egy HP 41CV "célszámítógép", ami tulajdonképpen egy programozható számológép. Ez ébresztett bennem némi emléket az egykori számomra elérhetetlen, de felesleges (savanyú a szőlő :-) ) TI-8x (81 talán) programozható számológép hirdetéséről. Viszont mostanában rájöttem, hogy milyen hasznos szerkezet tud lenni egy programozható számológép, és az ára sem olyan eget rengető. Na jó, azért van kivétel, pl. a TI-89 Titanium és tsai, árban felfelé.

Lenne néhány kérdésem: Mely TI-8x modelleket lehet jelenleg újonnan megvenni? Én a 83 Plus-ra és 84 Plus-ra akadtam rá, persze a 89 Titanium mellett. Ennyi a paletta? Esetleg egy HP 32/42 amit árban elfogadhatónak tartok, nem tudom, forgalomban van-e még, használtan láttam, asszem. Mik ezek közt a különbségek? Mennyivel tud többet/kevesebbet az egyik, mint a másik. Pl. csillagászati navigáció és pénzügyi számítások témakörben. Ez a 2 dolog érdekel mostanában, amit erőteljesen tud érinteni a programozható számológép. A későbbiekben számításba jöhet egy főiskola (mérnök-informatikus szakon). Oda gondolom már túl sok a TI-8x, ezért is érdeklődtem a Sharp W506 iránt. Érettségin, technikusin, és az odáig vezető 4+1 éven egy Sharp EL-531P segített át. Imádom! A mai napig megvan, emlékeim szerint azzal az elemmel, amit technikusi előtt nem sokkal tettem bele. Ez benne a 2-ik garnitúra. Egyelőre ennyi, ha később még lesz kérdésem, akkor zaklatnálak vele. :-)
Üdv. Zsolt"

Szia Zsolt, köszönöm megkeresésed, és a leveledben megfogalmazott kérdéseket, valamint azt is, hogy felhívtad a figyelemem a rotorman.hu oldalra, és a hajó fedélzetén "szolgálatot teljesítő" HP-41CV programozható tudományos zsebszámológépre, ami egy elég különleges darab, sőt mérföldkő, az "alfanumerikus forradalom" kirobbantója (lásd Wikipédia; kép forrása: thimet.de).

Nézzük sorban a kérdéseidet. A neten keresgélve az újonnan megvásárolható Texas Instruments kalkulátorok között én is a TI-83 Plus-ra és 84 Plus-ra akadtam rá először, no meg a drágább modellekre (TI-89 Titanium, Voyage, esetleg Nspire). Az expansys.hu webáruházban is érdemes szétnézni, én ugyan még nem rendeltem onnan, de a Számológép Fórumon van olyan tag, aki pl. ott szerezte be a HP-50g kalkulátorát. Még szállítási költséggel együtt is jóval olcsóbb, mint több más webshop és bolt, persze azért nem árt alaposan összehasonlítani az árakat, s ki tudja, lehet hogy van még olcsóbb áruház is.

A HP-32S-t és 42S-t már nem gyártják. A Wikipédiában (32S, 42S) vagy a hpmuseum.org oldalon (32S, 42S) össze tudod őket hasonlítani. Nagyjából egyszerre jelentek meg (1988-ban), és tudásuk is hasonló - de a 42S jóval több memóriával rendelkezik, és míg a 32S egysoros pontmátrix kijelzővel rendelkezik, a 42S kétsorossal. Mindkettő nagy tudású programozható kalkulátor, és még komplex számokkal is képesek műveleteket végezni. A 32S-nek egy valamivel nagyobb tudású utódja is van, a 32S II, de már lassan tíz éve nem gyártják ezt sem.

Érdemes egyébként elgondolkodni a használt kalkulátor vásárláson is, hiszen az új árának töredékéért lehet szert tenni teljesen jó állapotú gépekre az aukciós oldalakon, vagy akár az említett Számológép Fórumon.

Ha mégis új gépet szeretnél kedvező áron (ez is érthető, jó egy új kalkulátort kibontani a csomagolásból, más hangulata van, mint egy használtat átvenni), akkor javaslom például a TI-82 Stats grafikus számológépet, ami az expansys.hu oldalon már 20.000 Ft-ból megszerezhető, illetve szállítással együtt valamivel többől.

A grafikus kalkulátorok között elég sok különbség adódik (memória mérete, kijelző: most már akadnak színes kijelzős modellek is, például a Casio Prizm és a TI-Nspire CX), illetve a tudományos funkciók száma, stb. De az elmondható, hogy már az olcsóbb grafikus modellek is jól használhatóak, könnyen programozhatóak, így szinte bármilyen navigációs és pénzügyi feladat kényelmesen megoldható velük (kivéve, amihez szuperszámítógép kell).

Általánosságban még annyit, hogy a legegyszerűbben tán a Casio kalkulátorok kezelhetőek, ezek a legbarátságosabbak, viszont általában kevesebb funkcióval bírnak, és a programozhatóságuk is korlátozottabb (de azért így is tökélesen alkalmasak lehetnek az általad írt célokra). A TI gépek okosabbak, és még ezek is aránylag barátságosak. A HP gépekhez a legnehezebb hozzászokni (részben az RPN, azaz a fordított lengyel jelölésű adatbeviteli mód miatt is), viszont ha egyszer megtanulod és megszereted a HP számológépek használatát, akkor ezekből tudod majd a legtöbbet kihozni, és kellő tapasztalattal ezekkel lehet a legjobban "bűvészkedni", néhány gombnyomással szinte csodákat művelni. Közülük jelenleg a HP-50g a legkomolyabb eszköz.

Dióhéjban ennyi, de szívesen válaszolok további kérdéseidre is. Ezeket a Számológép Fórumon is felteheted, ahol szeretettel várunk.

2011. április 21., csütörtök

Breaking News: HP-15c újrakiadás

Felröppent a hír, hogy - limitált kiadásként - júniustól újra kapható lesz a Hewlett-Packard legendás programozható tudományos RPN zsebszámológépe, a gyűjtők és számológép mániások egyik kedvence, a HP-15c (a kalkulátort eredetileg 1982 és 1989 között gyártották).

(forrás: hpmuseum.org, techpoweredmath.com, thecalculatorstore.com és a Wikipédia; kép forrása: thimet.de)

(A hírre Pipás, a Számológép Fórum tagja hívta fel a figyelmem.)

Ajánlott bejegyzés:
HP-15c emulátor iPhone-ra

2011. április 20., szerda

Új Sharp tudományos számológép: Sharp EL-520X-YR

Megjelent a Sharp új tudományos számológépe, mely az EL-520X-YR nevet viseli. A stílusos megjelenésű, napelemes kalkulátor bővelkedik a funkciókban: 419-cel rendelkezik. Egyenes szélei, lekerekített sarkai, elegáns szegélye és oldalsó nézete egyaránt az érintőkijelzős okostelefonok formavilágát idézik. Igaz, ez a készülék - természetesen - egyáltalán nem érintőkijelzős, sőt, csupán kétsoros kijelzővel bír, pedig napjainkban már inkább a teljesen pontmátrixos, tankönyvi ábrázolásra képes kalkulátorok hódítanak. Ilyen szempontból tehát inkább az egyszerűbb beviteli módot kedvelőknek ajánlható.

Valójában nem is egy kalkulátorról, hanem egy számológép sorozatról van szó, mely különböző színekben és - a funkciók számát tekintve - többféle változatban kapható.

(forrás: szamologepcentrum.hu)

(Még több Sharp számológép itt Kalkulátorisztánban.)

2011. április 19., kedd

Hitelkártya méretű tudományos számológép

A Casio fx-98 típusú kalkulátor a világ első és tán máig egyetlen hitelkártya formátumú tudományos számológépe (David L. Jones uCalc kalkulátorát nem számítva, hiszen az egy házilag készített prototípus). A kicsi és lapos, napelemes masina 1984-ben jelent meg.

(forrás: androo.smugmug.com)

(Még több hitelkártya méretű kalkulátor itt a Számológép Blogban.)

Tipp:

2011. április 17., vasárnap

Grafikus számológép művészet a Facebook-on

A grafikus számológépen készített pixel rajzok (egyik) Facebook csoportja, néhány művészi képernyőképpel.

(forrás: Facebook.com)

(Még több pixel alkotás itt Kalkulátorisztánban.)

2011. április 15., péntek

Házilag elkészíthető összeadógép

A képen egy 1952-ben megjelent kalkulátor alapján házilag, papírból elkészített, törteket kezelő mechanikus összeadógép látható. A forrás linkre kattintva megtaláljuk a részletes leírást, a kinyomtatandó képfájlt és még néhány számítási példát is.

(forrás: evilmadscientist.com)

Ajánlott bejegyzések:
Házilag készített navigációs logarléc replika
Nyomtass, készíts saját logarlécet!

2011. április 11., hétfő

Logarlécekkel kapcsolatos álhírek (hoaxok)

Van egy weboldal, ami a logarlécekkel kapcsolatos hoaxokat, azaz álhíreket gyűjtötte össze. Így például Frankenstein logarlécét (bal oldali kép), az amerikai hadsereg digitális kijelzős logarlécét (jobbra fent), vagy a Slide Rue for Dummies c. könyvet. Sőt, egy balkezeseknek készült, visszafelé számozott logarlécről is említést tesz.

Ma van 50 éve, hogy Jurij Gagarin az űrben járt, és ezzel kapcsolatban is van egy álhír, mely szerint Gagarin gyűjtötte a logarléceket (sőt: minden szovjet logarlécből volt egy-egy példánya), és ezeket alá is írta. Egy élelmes fickó pedig az interneten árulja ezeket a léceket.

(forrás: oughtred.org)

2011. április 10., vasárnap

Braun design számológépek a 70-es évekből

Dieter Rams és Dietrich Lubs által tervezett Braun zsebkalkulátorok az 1970-es évek második feléből (a jobb felső, ET-33 típusú számológép tervezésében Ludwig Littman is részt vett - katt a képre). E készülékek azért is érdekesek design szempontból, mert stílusok és színviláguk ihlette az iPhone beépített számológép alkalmazásának felületét.
Balról jobbra, fentről lefelé az egyes típusok és megjelenésük éve: ET-11 (1975), ET-33 (1977), ET-22 (1976) és ET-44 (1978).

(forrás: Flickr.com)

(Még több Braun kalkulátor itt a Számológép Blogban.)

Ajánlott bejegyzés:
Sinclair számológépek a 70-es évekből

A számológép a sátán műve

A harminc.blog.hu címen elérhető webnapló bloggere szerint a számológép magának az ördögnek a műve:

"Soha ne bízz olyan emberben, akinek számológép van az asztalán - az valamit nagyon meg fog neked magyarázni, abban biztos lehetsz. [...]"

(forrás: harminc.blog.hu)

2011. április 9., szombat

Hewlett-Packard számológép katalógus 1975-ből

Egy szépen kidolgozott, már-már művészi Hewlett-Packard tudományos kalkulátor katalógus 1975-ből. A bal oldali képen egy HP-55 típusú számológép látható, jobb oldalon pedig az RPN működési elvét szemléltető ábra. A forrás linkre kattintva bele is lapozhatunk a régi brossúrába.

(forrás: en.calameo.com)

(Az oldalra Pipás, a Számológép Fórum tagja hívta fel a figyelmem.)

2011. április 5., kedd

Hivatalos Hewlett-Packard számológép oldal magyarul

A Hewlett-Packard újra megnyitotta magyar nyelvű számológépes aloldalát. A weboldalon a tudományos és grafikus RPN kalkulátorok mellett a hűtőszekrényre tehető, mágneses, egyszerű design-számológép, a HP Quick Calc is megtalálható.

(forrás: hp.com)

(Az új HP oldalra Dexter, a Számológép Fórum egyik tagja hívta fel a figyelmem - ide kattintva egy interjú is olvasható Dexterrel, azaz Király Gáborral.)

2011. április 3., vasárnap

Calczor - tudományos számológép iPad-re

A Calczor egy 1 dolláros tudományos számológép alkalmazás az "almás gyártó" táblagépére. A kellemes felületű kalkulátor különlegessége az egysoros, ám mégis "natural display"-szerű kijelző, mely a pi-t és a hatványokat is a tankönyvekben megszokott módon jeleníti meg (ahogy a képernyőképen is látható). A számológép mellett található az előzménylista, melyet egy radírszerű gombbal törölhetünk.

(forrás: AppStore)

(Még több iPad témájú bejegyzés itt a Számológép Blogban.)

A Math 1K terjedése a webszférában

Egyik kedvenc online programom, a mindössze egy rövid bekezdésnyi kódból (363 bájtból) álló Math 1K online számológép tovább terjed a weben: eredeti helye és a Számológép Enciklopédia mellett immár Papp Ferenc földmérő, számológép gyűjtő weboldalán is megtalálható (például itt).

Ajánlott bejegyzés:
Interjú Papp Ferenc földmérővel, a PTA-4000-rel kapcsolatban

Citrommal működő számológép

Citromokkal, mint elemekkel működésbe hozott zsebszámológép. A kísérlet bővebb leírása a forrás linkre kattintva olvasható, ahol egy videó is megtekinthető a "bioelemekkel" üzemelő kalkulátorról.

(forrás: 4szoba.hu)

Ajánlott bejegyzés:
26 éve megy ugyanarról az elemről a zsebszámológép